Tijdelijke huisvesting werknemers
Heeft u een werknemer die in verband met zijn werk tijdelijk niet in zijn eigen huis kan wonen, dan mag de werkgever deze extra kosten voor de tijdelijke huisvesting belastingvrij vergoeden, resp. mag de werkgever de kosten van deze huisvesting voor zijn rekening nemen. Gedurende 2 jaar is deze vergoeding belastingvrij.
Na deze periode zijn de kosten niet meer belastingvrij te vergoeden (te verstrekken), er moet dan belasting worden betaald over de waarde van de verstrekking (resp. de huurkosten). De heffing mag via eindheffing plaatsvinden.
Toeristenbelasting over tijdelijke huisvesting werknemers
Uit een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam (d.d. 22 augustus 2013) komt naar voren dat er soms toeristenbelasting is verschuldigd bij tijdelijke huisvesting van werknemers die elders wonen en tijdelijk ergens anders wonen i.v.m. hun werk. De basis hiervoor is de tekst van de gemeentelijke verordening over de toeristenbelasting, deze kan per gemeente verschillen.
In deze procedure was er een werkgever die buitenlandse werknemers voor hun werk liet huisvesten in een groot pand met diverse slaapplaatsen en zelfs een gemeenschappelijke keuken. In het pand stonden meubels, etc. De werknemers moesten huur betalen en regelden zelf hun eten en drinken. De gemeente (in deze Bergen) legt een aanslag toeristenbelasting op (€ 15.000 voor ruim 12.000 overnachtingen). De werkgever stelt "er is geen sprake van recreatief gebruik", dus geen toeristenbelasting.
De Rechtbank was van mening dat er toeristenbelasting moest worden betaald volgens de verordening, dit mede omdat:
- de werknemers niet waren ingeschreven in de GBA (gemeentelijke basisadministratie) van de gemeente Bergen);
- de verordening van de gemeente helder was;
- de werknemers verbleven in het gebouw;
- de werknemers betaalden voor het verblijf.
Het Gerechtshof in Amsterdam was het met de Rechtbank in Alkmaar eens.
30% Regeling en tijdelijke huisvesting
Als u een werknemer uit het buitenland in Nederland laat werken, kan hij wellicht gebruik maken van de zogenaamde 30% regeling (kort en bondig: 30% van het bruto salaris mag netto worden uitbetaald bij werknemers met een specifieke deskundigheid). Een werknemer kan ook nog kiezen voor partiële buitenlandse belaastingplicht, dit kan een belastingvoordeel opleveren. Naast de 30% regeling kunnen er ook nog fiscaalvriendelijke structuren worden opgezet inzake tijdelijke huisvesting.
Mening fiscaal jurist
De toeristenbelasting is niet voor dit soort kwesties in het leven geroepen. Blijkbaar zit er in sommige verordeningen echter een algemene bepaling waardoor heffing mogelijk is. Het goed lezen van de verordening is hierbij van essentieel belang. In sommige verordeningen staat dat er alleen mag worden geheven bij verblijven in een hotel of pension.