Truc bijverdienen studenten
Met enige regelmaat krijg ik vragen van studenten over bijverdienen. Het inkomensbegrip voor de studiefinanciering is niet altijd hetzelfde en bij winst uit onderneming, inkomsten van een folderwijk of een vakantiebaan gelden verschillende inkomensbegrippen.
Bijverdienen
Het studentenleven is kostbaar en enkel een studiefinanciering is al lang niet meer genoeg om lekker van te leven. Bijverdienen mag, edoch netto niet meer dan € 15.800 (cijfers 2022). Er zijn speciale regels voor vakantiewerk, waarbij in een kwartaal incidenteel meer mag worden verdiend. Voor 2020 en 2021 waren er - door corona - geen grenzen voor het maximale bijverdienen.
Volgt u een HBO of universitaire studie en valt u onder het leenstelsel? Dan mag u onbeperkt bijverdienen. Bij een MBO opleiding dus niet (of als u onder het oude stelsel van de studiefinanciering valt). Vanaf 2023 komt vermoedelijk het leenstelsel te vervallen.
Kinderen die in de zaak van hun ouders werken
De (zakelijke) beloning van meewerkende kinderen is voor de onderneming aftrekbaar en bij de kinderen vaak laag belast. In de praktijk wordt dit gebruikt als zakgeld of studietoelage waar de Belastingdienst aan mee gaat betalen. Tot zo'n € 500 per maand hoeft er geen loonbelasting te worden ingehouden. Ook met maaltijden voor de kinderen (in de kantine) kan de eigen onderneming een handje helpen, deze mag het bedrijf betalen. Als familieverhoudingen overheersen, hoeven geen premies werknemersverzekering te worden afgedragen. Let op dat het kind niet teveel gaat verdienen (zie boven).