Emigreren om schenkbelasting te voorkomen
Veel cliënten ervaren de belastingheffing over vermogen en de heffing bij schenken of overlijden als onrechtvaardig. Nederland zal schenk- of erfbelasting heffen als een inwoner schenkt of vermogen nalaat. U kunt deze belasting beperken of voorkomen door:
- Een juist testament
- Huwelijkse voorwaarden
- Jaarlijks vermogen overhevelen / schenken
- Bedrijf schenken of vermogen onderbrengen in rechtspersoon
- Emigreren
In dit artikel zullen wij specifiek inzoomen op een emigratie, bepaalde landen kennen namelijk geen schenkbelasting en / of erfbelasting en soms ook geen vermogensbelasting. Als u Nederland verlaat, wordt u geacht nog wel 10 jaar (voor de schenk- en erfbelasting) in Nederland belastingplichtig te zijn (fictie). Uw vermogen in het buitenland wordt hiervoor ook meegenomen. Nederland kijkt voor de schenk- en erfbelasting naar de woonplaats van de schenker (of erflater) en niet naar de ontvanger (begunstigde).
Als u in Nederland woont, moet u over een schenking van uw netto vermogen aan uw kinderen maximaal 20% belasting betalen, tot ruwweg € 140.000 (in 2023 € 138.642) is het tarief 10% en over het meerdere 20%. Via een schenkingsplan tijdens leven kunt u het tarief dus beperken tot 10%. Bij grotere vermogens is dit lastig. Als u de schenkbelasting volledig wilt voorkomen, zou u moeten emigreren naar een land dat geen erfbelasting en schenkbelasting kent.
Welke landen kennen geen erfbelasting en vermogensbelasting?
Er zijn een aantal landen die geen (of beperkt) schenk- en erfbelasting heffen. De meest populaire landen zijn:
- Oostenrijk (ook geen vermogensbelasting)
- Portugal
- Zweden (ook geen vermogensbelasting)
- Italië (laag tarief erfbelasting en geen vermogensbelasting)
- Zwitserland (per provincie anders) (geen vermogensbelasting)
- Israël
- Rusland
Daarnaast zijn er een aantal landen die geen vermogensbelasting kennen, de belangrijkste zijn Duitsland, Finland, Griekenland en Ierland. De vermogensbelasting in Spanje en Frankrijk is beperkt (deze landen kennen echter wel schenk- en erfbelasting).
Woonplaatsfictie erfbelasting en schenkbelasting
U emigreert. Wat heeft u dan nog met de Nederlandse Belastingdienst te maken? Veel, kan ik u vertellen. In eerste instantie krijgt u een zogenaamde conserverende aanslag en daarnaast heeft Nederland een wettelijke bepaling die stelt dat u bij een schenking of overlijden binnen 10 jaar na uw emigratie nog steeds belasting in Nederland moet betalen (schenkbelasting of erfbelasting). U moet dan nog wel de Nederlandse nationaliteit hebben. De tienjarenregeling is waarschijnlijk binnen Europa niet te handhaven, maar voorlopig bestaat de regeling nog. Steeds als u weer in Nederland gaat wonen, begint de tienjarenregeling weer te lopen.
Dubbele heffing
Als u emigreert naar een land dat ook schenk- en / of erfbelasting zou heffen, dan kan er dubbele heffing ontstaan over uw schenking of nalatenschap. U kunt dit voorkomen door een goed advies, bijvoorbeeld het aannemen van een andere nationaliteit in combinatie met een testament. Niet alle landen zijn scheutig met het verlenen van hun nationaliteit, dit kost even tijd en veel energie. Nederland heeft met een aantal landen verdragen voor erfbelasting gesloten, dit is een beperkt aantal landen, namelijk:
- Zwitserland (1951)
- Zweden (1952)
- Finland (1954)
- Verenigde Staten van Amerika (1969)
- Israël (1974)
- Groot-Brittannië en Noord-Ierland (1979)
- Oostenrijk (2001)
De onder 6 en 7 genoemde verdragen hebben betrekking op schenkbelasting en erfbelasting. De andere verdragen zien alleen op erfbelasting (dus bij overlijden). De onder 2, 5 en 7 genoemde verdragen hebben niet veel nut meer, deze landen kennen geen erfbelasting meer.
Als u in een land woont waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten, kan wellicht het besluit voorkoming dubbele belasting uitkomst bieden. Nederland kan op basis van dit besluit een deel van de in het woonland verschuldigde belasting teruggeven. Voor de Antillen kan wellicht de Belastingregeling voor het Koninkrijk uitkomst bieden. Doordat deze groep eilanden in 2 groepen is verdeeld (sinds 2010), is een goed advies noodzakelijk.
In Nederland gelegen onroerend goed van een persoon die in het buitenland woont, wordt (na 10 jaar) niet meer in de Nederlandse heffing betrokken, tot 2010 was dit niet zo.
Fiscaal advies over vermogen en emigratie
Ons team van fiscalisten helpt u graag, vlot en deskundig bij een mogelijk advies over het beperken van schenk- of erfbelasting en een mogelijke emigratie.
Meer weten van emigratie geen schenkbelasting
- Tarieven Schenk- en erfbelasting 2013
- Voordelig schenken aan kinderen
- Minder schenkbelasting
- Geld schenken aan echtgenoot
- Schenking vlak voor overlijden
- SPF en schenking
- Populair emigratie land
- Emigratie DGA en dividenduitkering
- Belastingheffing buitenlands inkomen
- Emigratie DGA en inkomen
- Verhuld vermogen en inkeerregeling
- Emigratie DGA naar populair emigratieland
- Overdracht onderneming naar buitenland
- Formulier wereldinkomen invullen
- Tie Breaker regel fiscale woonplaats
- Afrojack en Tiesto en fiscale woonplaats