Geen WVA scholingssubsidie voor vervolgopleidingen
Op dit moment zijn wij betrokken bij veel boekenonderzoeken van de Belastingdienst inzake verstrekte WVA afdrachtverminderingen. Hoewel de afdrachtvermindering in 2014 is komen te vervallen, blijkt dat de Belastingdienst heel veel onderzoeken over 2008 - 2013 is opgestart. In dit artikel een toelichting op de uitspraak van de rechtbank Noord Holland d.d. 13 februari 2013 inzake een opleiding waarvoor de WVA niet van toepassing is, aldus de rechter.
Procedure WVA vervolgopleiding rechtbank Haarlem
Een werkgever (een ziekenhuis) claimt WVA subsidie voor werknemers die een HBO-(vervolg)opleiding volgen. Deze was er voor artsen in opleiding, AIO's en OIO's. Deze vervolgopleiding kan enkel worden gevolgd na het afronden van een zogenaamde HBO-verpleegkundigenopleiding. Dergelijke opleidingen vallen - volgens de rechtbank Haarlem - niet onder artikel 14 eerste lid onderdeel d van de WVA. De afdrachtvermindering is alleen van toepassing als de werknemer is aangesteld om promotieonderzoek te doen.
Noot fiscaal jurist
In het handboek loonheffingen 2013 (van de Belastingdienst) staat dat een dergelijke afdrachtvermindering kan worden toegepast als een initiële HBO-opleiding is gevolgd. De werkgever was van mening dat de artsen in opleiding recht hadden op een afdrachtvermindering in het kader van de WVA. De rechter oordeelde dat de WVA alleen geldt voor werknemers die onderzoek of promotieonderzoek doen (artikel 14.1.d WVA). Het enkel opleiden tot arts is volgens de rechter niet voldoende. De werkgever beschikte niet over alle relevante overeenkomsten.
Om in aanmerking te komen voor de WVA voor HBO-opleidingen, moet de opleiding worden gevolgd bij een erkende hogeschool. In deze casus was dit in orde. De opleiding voldoet dus op dit onderdeel. De arts wordt opgeleid tot arts en verricht geen (promotie)onderzoek. Sommige artsen verrichten echter ook promotieonderzoek, hier gaat de rechter redelijk eenvoudig aan voorbij. Het ziekenhuis kon ook onvoldoende via overeenkomsten aantonen dat promotieonderzoek voor alle werknemers van belang is geweest. Er worden drie overeenkomsten verstrekt waarvan bij één overeenkomst de dagtekening ontbreekt. Overige overeenkomsten worden niet verstrekt.
Bron uitspraak WVA
Rechtbank Haarlem d.d. 13 februari 2013.
Aankondiging Ministerie van Financiën inzake onderzoeken WVA 31 januari 2013.
Meer weten van geen wva voor vervolgopleiding
- Controle Belastingdienst WVA wat nu
- WVA documenten belastingdienst
- Kamervragen boekenonderzoek WVA
- Geen verklaring opleiding geen WVA
- Transportbedrijven en WVA boekenonderzoek
- Kamervragen WVA boekenonderzoeken
- Procedure WVA inzake BBL
- Deelkwalificaties WVA
- Kamervragen WVA procedure
- Bewijs leveren bij WVA onderzoek
- Niet voldoende bewijs BPV bij WVA
- Geen WVA voor stagiares
- Belastingdienst geen oordeel onderwijs WVA
- Geen WVA bij formele gebreken
- Ook zonder diploma recht op WVA