Werkkamer en onderneming
Een ondernemer kon de kosten van een (niet zelfstandige) werkkamer in zijn huurwoning ten laste van de winst brengen. Voor eigen woningen kan dit meestal niet. Bij een eigen woning kunt u, naast een forfait (box 3 deel), ook de energiekosten in aftrek brengen. Waarschijnlijk zijn ook de kosten voor de inrichting aftrekbaar, edoch hierover moet nog geprocedeerd worden.
Procedure
Bij de Rechtbank in Arnhem kwam de volgende zaak aan de orde. Mevrouw X had in 2005 een eenmanszaak, ze was tekstschrijver. De werkzaamheden werden verricht vanuit een tweetal werkkamers (25% van het vloeroppervlak van huurwoning) in haar huurwoning. In haar aangifte had zij een aftrekpost opgenomen van zo'n € 2.500 (ongeveer 25% van de kosten van haar huurwoning).
Standpunt Inspecteur
Kosten niet aftrekbaar omdat het geen zelfstandige ruimtes zijn.
Standpunt belastingplichtige
a. De onderneemster stelt dat het niet eerlijk is dat de kostenaftrek enkel kan worden toegepast voor zelfstandige ruimtes en dus niet voor onzelfstandig ruimtes (geen eigen opgang, toilet, etc.).
b. Daarnaast was zij van mening dat huurders anders worden behandeld dan mensen met een eigen woning.
c. Tenslotte stelde de onderneemster dat ze de kosten altijd al had afgetrokken en eigenlijk haar gehele woning als kantoor voor de onderneming wilde zien, de woning was min of meer keuzevermogen waarbij de onderneemster deels heeft gekozen voor ondernemingsvermogen.
Standpunt Rechtbank
Er zijn onder de Wet op de Inkomstenbelasting 2001 drie soorten werkruimten:
- Niet-zelfstandige werkkamer: kosten zijn aftrekbaar tot maximaal het bedrag dat in box 3 voor de werkkamer in aanmerking wordt genomen. Let op dat bij eigen woning het evenredige deel van de hypotheekrente hierdoor ook niet aftrekbaar is. Kosten van een huurwoning zijn tot een evenredig deel aftrekbaar.
- Zelfstandige werkkamer: kosten zijn aftrekbaar als aan bepaalde criteria (qua inkomen en overige werkkamers) wordt voldaan.
- Werkkamer van de onderneming: alle kosten zijn aftrekbaar, eventueel een correctie voor het privégebruik (verhoogde huurwaardeforfait of evenredig deel van de huur).
Argument a en b werden verworpen, de laatste strohalm (argument c) trof doel. De rechtbank stelt dat op grond van ad 3 hierboven een deel van de kosten van de werkkamers aftrekbaar zou moeten zijn. De aftrekpost kwam hiermee zelf uit op zo'n € 5.000.
Werkkamer in eigen woning
De kosten voor een werkkamer in een eigen woning zijn beperkt aftrekbaar, dit volgens vastgesteld forfait (wat wordt in box 3 aangegeven). Bij een huurwoning kun je meer kosten in aftrek brengen (besluit Staatssecretaris d.d. 7 juni 2004). Door dit besluit zijn ondernemers met een werkkamer in hun eigen woning slechter af, zij kunnen immers de kosten slechts volgens een forfait aftrekken. Een onderneemster heeft in haar aangifte – naast het forfait – ook de kosten voor energie en water afgetrokken. De inspecteur accepteerde dit niet. Zowel de Rechtbank als het Gerechtshof (Den Bosch) waren het met de onderneemster eens. De kosten voor energie zijn dus – naast het forfait – aftrekbaar. De Staatssecretaris ging in cassatie bij de Hoge Raad, edoch dit werd aldaar ongegrond verklaard.