print sitemap zoeken disclaimer contact

Hobby fiscaal aftrekbaar 

Een hobby kost geld ... soms veel geld. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ondernemers hun hobby geheel of gedeeltelijk in aftrek brengen op hun winst. Het moet echter niet om belachelijke uitgaven gaan, derhalve geen wanverhouding tussen uitgaven en nut (omzet). Ze moeten een zakelijk doel dienen en een weldenkende ondernemer zou dergelijke kosten ook moeten maken.

Een renpaardenstal die volledig door de zaak wordt betaald kunt u vergeten, een logo op het dekje of de trailer is veelal niet voldoende. Dit is meestal geen zakelijke sponsoring.

De procedure

Bij de Rechtbank in Arnhem kwam de volgende kwestie aan de orde: vader is ondernemer en sponsort zijn zoon die (als enige) in een kartteam rijdt. Er wordt een busje gekocht en een splinternieuwe kart. Logo erop en rijden maar. Alle kosten werden zakelijk geboekt. De inspecteur zag dit niet zitten, persoonlijke interesse aldus de inspecteur. De rechter dacht hier anders over, er zijn een sponsorovereenkomst en reclame-uitingen op de bus, kart en zelfs de helm. Persoonlijke interesse kan ook best zakelijk zijn, aldus deze rechter.

Edoch, geeft een weldenkende ondernemer € 10.000 in een jaar uit voor sponsoring van de kartsport zonder hiervoor relevante omzet extra te krijgen? De kosten staan niet in verhouding met de (mogelijke) opbrengsten, laten we zeggen 'het nut'. De rechter stelt in goede harmonie (justitie) de aftrekbare kosten op 25%.

Conclusie

Heeft u een sportief kind en wilt u hem of haar sponseren, geen probleem, edoch regel het wel ordentelijk. Wellicht moet u overwegen een team te sponsoren, hiermee voorkomt u het causale verband tussen uw persoonlijke voorkeur voor uw kind en de sponsorbijdragen. Er zijn ook ondernemers die elkaars kinderen sponsoren. Tja, ondernemers worden steeds creatiever.

Wat u ook doet, het moet zakelijk zijn en niet (enkel) uw persoonlijke voorkeur. Maak een korte administratie van de positieve gevolgen van de sponsoring (naamsbekendheid, foto in de krant, omzetstijging, etc.) en leg de sponsoring vast in een overeenkomst.

Bron: Rechtbank Arnhem 7 december 2005 LJN nummer AU 9668. 

Meer weten van hobby fiscaal aftrekbaar

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2013
Artikel gemaakt op 03-02-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Hobby fiscaal aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap