Bijtelling zonder kosten in de bv
Bijtelling privégebruik auto ook als bv de kosten niet in aftrek brengt
De vormgeving van leasecontracten, verhuurconstructies en dergelijke leidt nog wel eens tot (voor ondernemers) onverwachte uitkomsten. En laten we eerlijk zijn, in sommige gevallen worden de grenzen ook echt opgezocht. Wat nu als de reden waarom de leasecontracten op naam van de werkgever worden gesteld omdat de leasemaatschappij niet met een privépersoon een leasecontract wenst aan te gaan? De DGA voldoet de kosten in privé (verrekening in rekening-courant). Zijn de bijtellingsregelingen van toepassing?
Procedure inzake bijtelling zonder kosten in onderneming
De bv exploiteert een reclame- en mediabureau. De werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door de directeur-aandeelhouder. Ook diens vrouw verricht werkzaamheden voor de onderneming. De bv leasede twee auto’s, een Mini Cooper voor de vrouw en een Porche Panamera voor de directeur-aandeelhouder. De (lease-)kosten van de auto’s worden in rekening-courant met de directeur-aandeelhouder verrekend.
Voor de beide auto’s wordt geen bijtelling op het loon toegepast. Een verklaring geen privégebruik is niet aangevraagd.
De Belastingdienst stelt een looncontrole in en legt vervolgens naheffingsaanslagen op voor het privégebruik van de twee auto’s. Daarnaast wordt een vergrijpboete opgelegd van 40%.
Geschil inzake bijtelling auto van de zaak zonder ondernemingskosten
In geschil is of sprake is van een ter beschikking stelling van een auto als geen kosten in aftrek zijn gebracht bij de bv.
Subsidiair stelt de bv dat, als sprake is van een terbeschikkingstelling van beide auto’s, de verrekening van de kosten in rekening-courant moet worden aangemerkt als een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage - zo betoogt de bv - strekt in mindering op de bijtelling.
De rechtbank concludeert dat de auto’s niet door de directeur-aandeelhouder worden geleased, maar door de bv. De auto’s zijn ter beschikking gesteld aan de directeur-aandeelhouder en diens vrouw. Hierbij is volgens de rechtbank niet van belang of kosten ten laste van de winst van de bv worden gebracht.
De verrekening in rekening-courant leidt niet tot een vermindering van de bijtelling; niet vaststaat dat een eigen bijdrage voor privégebruik verschuldigd was.
Op het punt van de boete oordeelt de Hoge Raad dat een boete van 40% passend en geboden is. Volgens de rechtbank is algemeen bekend dat, ingeval een werknemer een ter beschikking gestelde auto mede voor privédoeleinden gebruikt, dit fiscale consequenties heeft. Vanwege de overschrijding van een redelijke termijn wordt de (vergrijp-)boete overigens verminderd.
Noot fiscaal jurist inzake bijtelling zonder kosten
De regels voor de ter beschikking gestelde auto van de zaak worden doorgaans strikt uitgelegd. In deze zaak blijkt dat onder meer uit het feit dat weliswaar een verrekening in rekening-courant plaatsvindt, maar dat niet is vastgelegd dat deze bijdrage verschuldigd is voor het privégebruik van de auto. Omdat betalingen door de werknemer slechts in mindering strekken op de bijtelling als zij verschuldigd zijn voor het privégebruik van de auto, is de uitkomst niet verrassend te noemen.
Bronnen bijtelling via structuur voorkomen
Rechtbank Noord Nederland 21 mei 2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:2057
Rechtbank Breda 24 september 2010, ECLI:NL:RBBRE:2010:BN8653
Rechtbank Leeuwarden 22 november 2011, ECLI:NL:RBLEE:2011:BV1158
Vragen over bijtelling auto van de zaak
Meer weten van bijtelling zonder kosten bv
- Verhuur aan partner en bijtelling
- Huurauto uit buitenland
- Bijtelling en korte verhuur
- Voorkoming bijtelling auto
- Geen bijtelling ondanks ontbreken administratie
- Geen bijtelling voor dga die huur betaalt voor privé ritten
- Schriftelijk verbod prive gebruik en bijtelling
- Meerdere auto's bijtelling
- Bijtelling elektrische auto Duitsland
- Geen bijtelling tijdens corona
- Auto in eenmanszaak zakelijk of prive
- Verhuur auto van de zaak