Grijs kenteken en BPM
Per 1 juli 2005 is de grijskentekenregeling afgeschaft. Dit wil zeggen: ondernemers betalen geen BPM meer, particulieren wel. Echte ondernemers (ook leden van een maatschap of VOF) en gehandicapten krijgen de BPM nog terug, en hoeven deze eerdaags (mei 2006) niet meer voor te financieren.
Particulieren met een auto op grijs kenteken (hierna: bestelauto) betalen meer wegenbelasting (ongeveer € 900 per jaar). Ondernemers en invaliden merken weinig van de nieuwe regeling (beperkte verhoging van de wegenbelasting met enkele euro's). Vanaf 1 juli 2005 wordt er BPM geheven op een bestelauto, waardoor deze fors duurder wordt en voor particulieren niet meer aantrekkelijk is.
Geen financiering BPM
Bij brief (28 april 2006, nr. DV06-41) heeft de heer Wijn (onze Staatssecretaris van Financien) laten weten vóór 30 juni 2006 een wetsvoorstel in te dienen waarin hij zal aangeven dat de huidige BPM teruggaveregeling moet worden vervangen door een vrijstellingsregeling. Tja, en zo zijn we met een hoop wijzigingen, formulieren en artikelen weer terug bij af. Zo was het vroeger ook en nu weer. Conclusie is gelukkig wel dat ondernemers niet langer de BPM op hun bestelauto('s) hoeven voor te financieren.
De oude regeling
De Porsche op grijs kenteken kan al lang niet meer. Grijs kenteken rijden was echter wel voordelig door een lagere BPM (Wet op de belastingen van personenauto's en motorrijwielen) en de MRB (Wet op de motorrijtuigenbelasting). Als een particulier of ondernemer een auto op grijs kenteken kocht, hoefde hierover geen BPM te worden betaald. De MRB was ook een stuk lager dan bij een normale personenauto. Met name de MPV's en terreinwagens werden hierdoor voordelig voor particulieren (en ondernemers).
De feiten
- Ingangsdatum 1 juli 2005.
- Particulieren met een bestelauto gaan meer wegenbelasting betalen, ze gaan niet de provinciale opcenten betalen.
- Ondernemers en invaliden betalen (ongeveer) dezelfde wegenbelasting.
- De bijtelling voor het rijden met een bestelauto van de zaak wordt hoger (na 1 juli 2005 gekocht is bijtelling over cataloguswaarde inclusief BTW en BPM). Vertel dit uw werknemers !
- Vanaf 1 juli 2005 wordt BPM op bestelauto's geheven, ondernemers (en invaliden) kunnen dit terugvragen, particulieren niet.
- Voor invaliden geldt een gunstige regeling.
Tips
- Een bestelauto die door een ondernemer is gekocht kent per saldo een lagere aanschafwaarde. De ondernemer mag deze auto na 5 jaar zonder BPM aan een particulier verkopen.
- Als een ondernemer een bestelauto aan een andere ondernemer verkoopt, moet er een gemeenschappelijk verzoek aan de Belastingdienst worden gestuurd. Dit verzoek wordt binnen 1 week beoordeeld.
- BPM op een gebruikte bestelauto wordt nimmer teruggegeven, ook niet als een ondernemer een bestelauto van een particulier koopt.
- Op bestelauto's die vóór 1 juli 2005 zijn gekocht geldt een lagere grondslag voor het autokostenforfait (de bijtelling).
- In sommige gevallen kan het voordelig zijn een bestelauto om te bouwen naar een camper, hiermee bespaart u de hogere wegenbelasting. Nadeel is wel dat er soms BPM moet worden betaald bij de ombouw.
- Overweeg om (klein) ondernemer te worden.
- Doet u bij diefstal van uw auto altijd aangifte bij de politie (en vraag om procesverbaal), dit voorkomt naheffing van BPM.
Bijtelling bestelauto
Voor bestelauto's geldt bij privégebruik net als bij personenauto's een bijtellingsregeling. De gebruiker / werknemer moet 22% van de waarde van de auto als inkomen aanmerken. Na 1 juli 2005 is de waarde van de bestelauto hoger, namelijk te vermeerderen met BPM. Voorheen was de waarde lager, namelijk exclusief BPM (wel inclusief BTW). Het privé rijden met een bestelauto van de zaak wordt dus voor werknemers duurder, hij kan dan beter kiezen voor het comfort van een personenauto (als de werkgever dit ook wil natuurlijk). Lees hier verder over de grijze kentekens en de bijtelling in de loonheffing.
Wie is ondernemer?
Een ondernemer is iemand die dit zo voelt, dit is de basis. U moet een BTW-nummer hebben en de bestelauto voor meer dan 10% voor uw bedrijf gebruiken.