Geen kilometeradministratie
Het vertrekpunt is helder: als u een auto van de zaak heeft, moet u de regels omtrent de bijtelling toepassen. Als u hier onderuit wilt komen, moet u een kilometeradministratie bijhouden. Hieruit moet volgen dat u met de auto van de zaak (op jaarbasis) minder dan 500 kilometer hebt gereden. Ook in een procedure bij de rechtbank Zeeland Westbrabant d.d. 14 september 2022 ontbrak een kilometeradministratie, omdat deze in de auto die is verkocht is blijven liggen. Het is niet aannemelijk dat de DGA niet prive met de auto heeft gereden, de bewijslast ligt dan bij de DGA (deze is niet opgepakt en/of ingevuld).
Maar zoals altijd in de fiscale wereld zijn er grensgebieden, in dit artikel een weergave.
Geen kilometeradministratie bij autorijschool
Een eigenaar van een autorijschool had geen kilometeradministratie bijgehouden. De inspecteur stelde vast dat er dan moet worden bijgeteld. De ondernemer stapt naar de rechter en komt met de volgende argumenten:
- Ik moet zoveel werken dat ik weinig vrije tijd heb.
- In de auto's zit een dubbele bediening, privé gebruiken is hiermee niet prettig.
- De auto's staan elke avond bij de autorijschool achter een afgesloten hek.
- De auto's worden (ook buiten kantoortijden) intensief gebruikt.
- De auto's mogen niet privé worden gebruikt.
- In privé heb ik een prima (en vergelijkbare) auto tot mijn beschikking.
- De kinderen hebben zelf een auto (als ze een rijbewijs hebben).
De rechter is het met de ondernemer eens, geen bijtelling. Voor de liefhebber, dit was een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag op 9 november 2005.
Geen kilometeradministratie bij jachthaven
Een eigenaar van een jachthaven wordt door de inspecteur op diverse naheffingsaanslagen getrakteerd. Het betreft een bijtelling over 3 auto's. De directeur van de jachthaven verklaart dat de auto's uitsluitend gebruikt konden worden voor het werk van de werknemers. Het privé gebruiken van de auto's is niet toegestaan. De Rechtbank in Breda was het op 19 december 2012 met de jachthaven eens, geen bijtelling (hoewel er geen kilometeradministratie aanwezig is). Aantekening bij deze uitspraak is wel een procedure bij de Rechtbank Oost Nederland op 15 januari 2013. Hierin wordt bepaald dat het niet of onvoldoende controleren op het privégebruik een bijtelling tot gevolg heeft, grove schuld van de werkgever. Conclusie is dus dat de werkgever het gebruik wel moet controleren.
Geen kilometeradministratie bij garagebedrijf
Een eigenaar van een garagebedrijf krijgt te maken met een scherpe inspecteur. De eigenaar beschikt over een garage vol met auto's die te koop staan. De inspecteur stelt dat deze auto's hem ter beschikking staan en dat er een bijtelling moet worden toegepast. De ondernemer stapt naar de rechter. De rechter stelt vast dat de ondernemer over meerdere privé auto's beschikt en dat het gebruik van auto's uit de showroom onnodig en niet aannemelijk is. De bewijslast hiervoor ligt bij de inspecteur, de inspecteur heeft dit niet bewezen. De procedure is gevoerd bij het Gerechtshof in Den Bosch, de uitspraak was op 22 februari 2008.
Vragen kilometeradministratie of bijtelling?
Heeft u vragen over dit onderwerp, bel met onderstaande adviseur voor een oriënterend gesprek.
Meer weten van geen kilometeradministratie
- Kilometeradministratie
- Kilometeradministratie achter opstellen
- Geen bijtelling zonder kilometeradministratie
- Geen bijtelling bij slechte kilometeradministratie
- Niet volledige kilometeradministratie
- Bijtelling wegens slechte kilometeradministratie
- Ondeugdelijke kilometeradministratie auto van de zaak
- Ondeugdelijke kilometeradministratie
- Gebrekkige kilometeradministratie
- Slechte rittenregistratie geen bijtelling
- Foto KLPD en kilometeradministratie
- Knoeien met kilometeradministratie auto
- Geen boete bij onjuiste rittenadministratie