Auto van de zaak tijdens de vakantie
Steeds meer mensen gaan met de auto op vakantie. Soms stelt de werkgever een auto ter beschikking of rijdt de werknemer met de auto van de zaak naar het buitenland. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden en onmogelijkheden. In de basis wordt het gebruik van een auto van de zaak tijdens de vakantie als prive gebruik gezien. Wilt u onder de bijtelling uitkomen (minder dan 500 kilometer op jaarbasisis) dan is gebruik tijdens de vakantie dus knap lastig. Het is dan het beste om een auto - voor de vakantieperiode - bij een derde te huren en tevens de auto van de zaak (achter slot en grendel) bij uw werkgever neer te zetten.
Kosten auto van de zaak tijdens de vakantie
Als u een auto van de zaak heeft dan mag de werkgever alle hieraan verbonden kosten belastingvrij vergoeden. Denk hierbij aan:
- Benzine in binnenland en buitenland
- Tolgelden
- Reparatie onderweg
- ANWB aansluiting
- Parkeerkosten in buitenland
Voorbeelden auto van de zaak tijdens de vakantie
Geen prive kilometers maar wel een andere auto tijdens de vakantie
U gebruikt een auto van de zaak waarbij de kilometers worden bijgehouden. Met Auto X wordt op jaarbasis minder dan 500 kilometers prive gereden. In de maand augustus krijgt u de beschikking over Auto Z, met deze auto wordt 2.000 kilometer prive gereden. Op jaarbasis rijdt u dus in totaal meer dan 500 kilometers prive, hierdoor heeft u een bijtelling (over het gehele jaar) over Auto X en Auto Z.
Twee auto's tijdens de vakantie
Een werknemer heeft tijdens de vakantieperiode een extra auto ter beschiiking. De bijtelling moet dan worden toegepast over beide auto''s (dit is de basis). Een redelijke toepassing van de wet betekent echter dat de bijtelling privégebruik auto bij meerdere ter beschikking gestelde auto’s beperkt kan blijven tot 1 auto als de werknemer alleenstaand is of als in zijn gezin 1 persoon een rijbewijs heeft. Je houdt alleen rekening met de bijtelling van de auto met de hoogste bijtelling. Als in het gezin van de werknemer 2 personen een rijbewijs hebben, bereken je de bijtelling over 2 auto’s. Je houdt alleen rekening met de bijtelling van de 2 auto’s met de hoogste bijtelling. Tot en met 2021 hield je rekening met de auto(‘s) met de hoogste cataloguswaarde. Deze regeling wel aanvragen bij de belastingdienst om gedoe te voorkomen. Artikel meerdere auto van de zaak
Geen auto van de zaak maar tijdens de vakantie wel
De werkgever stelt enkel over de vakantieperiode een auto aan u ter beschikking. Als er meer dan 500 kilometer prive wordt gereden met de auto van de zaak dan moet over deze periode (tijdsgelang) de bijtelling worden berekend. Een auto van € 40.000 voor de vakantieperiode kost dan ongeveer € 350 per maand (netto).
De werkgever verhuurt een auto aan de werknemer tijdens de vakantie
Als een werkgever - enkel voor de vakantieperiode - een auto verhuurt aan de werknemer dan wordt meestal de economische huurwaarde als inkomen gezien, ook kunnen de bijtellingsregels van toepassing zijn. Laat u adviseren door een fiscalist die dan in overleg zal treden met de belastingdienst (zodat er zekerheid ontstaat). Artikel auto verhuren aan partner.
Sleutels van de auto van de zaak inleveren tijdens de vakantie
Henk gebruikt de auto van zijn broer tijdens de vakantie. Gedurende het jaar rijdt Henk minder dan 500 kilometers prive met de auto van zijn werkgever. Tevens zet Henk de auto tijdens de vakantie bij zijn werkgever achter slot en grendel en worden de sleutels en papieren van de auto ingeleverd bij de werkgever. Deze situatie wordt op papier vastgelegd. Veelal is dan geen bijtelling verschuldigd. Afstemming met de belastingdienst is wenselijk. Artikel sleutel bij werkgever neerleggen.
Noot fiscaal jurist inzake bijtelling auto tijdens de vakantie
Meestal heeft een werknemer toestemming nodig van zijn werkgever als hij de auto van de zaak tijdens zijn vakantie wil gebruiken. Diverse kosten zijn belastingvrij door de werkgever te vergoeden (bonnen bewaren) edoch de werkgever is dit niet verplicht. Een toelichting van de belastingdienst over het gebruik van de auto van de zaak is opgenomen in deze handreiking en in het handboek loonheffingen 2024.