Schenkingsakte Kind uitsluitingsclausule
Het kan verstandig om aan schenkingen of erfstellingen van enig belang de voorwaarde te verbinden dat het geschonkene buiten elke goederengemeenschap zal vallen, dit ex artikekl 1:94(4) BW ( uitsluitingsclausule). Een dergelijke clausule kan ertoe strekken te voorkomen dat in geval van echtscheiding van uw kind een deel van het geschonkene ten goede komt aan de partner van dat kind (of een toekomstig partner van uw kind, werkt ook voor de toekomst). Een voorbeeld akte treft u onderstaand aan. Dit kan niet met terugwerkende kracht (voor oudere schenkingen) worden overeengekomen. Eventueel kan dit wel als de schenkingen uit het verleden ongedaan worden gemaakt (artikel 1:89 BW), bijvoorbeeld ivm ontbreken toestemming van uw partner of echtgenoot. Degene die zich op de uitsluitingsclausule zou beroepen moet dit bewijzen, maak dus onderstaande overeenkomst (en bewaar deze in tweevoud en digitaal). Bij overlijden van uw kind werkt de uitsluitingsclausule niet, dus alleen bij echtscheiding. De overeenkomst hoeft niet via de notaris te worden opgesteld, mag dus onderhands. Om bewijsproblemen te voorkomen kan het wel verstandig zijn.
Tip: maak bij overboeking melding van uitsluitingsclausule en laat onderstaande overeenkomst ondertekenen
Schenkingsakte voorbeeld
- Schenker: Naam, adres, geboortedatum, paspoortnummer
- Begiftigde: Naam, adres, geboortedatum, paspoortnummer
Partijen komen het volgende overeen:
- Schenker schenkt hierbij aan begiftigde een bedrag groot …………………………. euro.
- Schenker zal dit bedrag uiterlijk op ………..………….. (datum) storten op de bankrekening van begiftigde met nummer ………………………………………… (IBAN).
- Als er schenkbelasting verschuldigd is, dan komt deze voor rekening van begiftigde.
- Schenker bepaalt dat het geschonken bedrag en hetgeen door zaaksvervanging daarvoor in de plaats komt, alsmede de vruchten daarvan, niet valt in een gemeenschap van goederen ontstaan door huwelijk of geregistreerd partnerschap en niet in aanmerking mag worden genomen bij een verrekenbeding.
- Wanneer er sprake is van één schenker die gehuwd is of geregistreerd als partner, geeft de echtgenoot/geregistreerd partner van schenker toestemming voor deze schenking door medeondertekening van deze akte “voor akkoord”.
- Aanvinken wat van toepassing is en de andere twee doorstrepen:
- begiftigde is de enige erfgenaam van de schenker(s) zodat er geen sprake is van een verplichting tot inbreng
- begiftigde is niet de enige erfgenaam van schenker(s) en daarom moet de schenking wel worden ingebracht in de nalatenschap van schenker(s)
- begiftigde is niet de enige erfgenaam van schenker(s) maar de schenking hoeft niet te worden ingebracht in de nalatenschap van schenker(s) want …………………………………………………..(uitleggen waarom).
Handtekening schenker(s):
Handtekening echtgenoot/partner schenker “voor akkoord”
Handtekening begiftigde