Belastingdienst krijgt adviezen van belastingadviseur
De nieuwe EU-wetgeving (die is aangenomen op 13 maart 2018 en bekend staat onder het Mandatory disclosure) gaat een redelijke impact hebben op de fiscale praktijk. Belastingadviseurs (en andere adviseurs / intermediairs ook) moeten belastingadviezen die gaan over grensoverschrijdende belastingstructuren vooraf gaan melden. De regeling is onduidelijk en heeft forse gevolgen. Het zou mooi zijn als Nederland deze EU-wetgeving in de Nederlandse wetgeving opneemt met een heldere toelichting (implementatie wetgeving). De maximale boete is € 820.000, dus dan luisteren fiscalisten wel naar de EU.
Openheid en transparantie door Mandatory disclosure (MDR richtlijn)
Er zijn mooie maar ook agressieve adviezen over internationale fiscale structuren. De structuren bij grote bedrijven zoals Google, Apple, Starbucks, etc. zijn bekende voorbeelden. De Belastingdienst wil hier graag meer van weten en hoe mooi zou het dan zijn dat fiscaal juristen, accountants en belastingadviseurs hun adviezen dan in kopie aan de Belastingdienst sturen?
De informatievoorziening wordt extreem opgerekt en de administratieve lasten voor advieskantoren nemen extreem toe. De regels in het kort:
- Intermediair is een ruim begrip, vele beroepen vallen hieronder.
- Ook personen die wetenschap dragen van de adviezen vallen onder de regeling.
- Het gaat om de persoon die dergelijke structuren bedenkt, opzet, aanbiedt of beschikbaar heeft. Ook personen die de structuren beheren vallen onder de regeling.
- Het moet gaan om grensoverschrijdende adviezen over fiscale zaken.
- Zodra de structuur beschikbaar is, moet deze binnen 30 dagen worden gemeld.
- De intermediair die heeft gemeld moet elke 90 dagen (3 maanden) een update geven aan de Belastingdienst.
- Het kan gaan om klantadviezen of structuren welke men promoot en dus voor meerdere klanten beschikbaar zijn.
- Er hoeft maar één keer te worden gemeld, dus als een collega intermediair de structuur al heeft aangemeld, dan hoeft u het niet nogmaals te doen (oh ja, u moet dit wel kunnen bewijzen).
De kern van de onduidelijkheden zit in:
- Voor welke personen geldt deze regeling, de hierboven genoemde groepen lijken wel heel breed.
- Voor welke adviezen geldt de regeling, geldt deze bijvoorbeeld ook voor korte mails, concept-adviezen, een second opinion, interne notities, etc.
Noot fiscaal jurist over MDR richtlijn
Je zou als fiscaal jurist bijna een vestiging buiten de EU openen om dergelijke adviezen op te stellen, immers dan valt u niet onder de regeling. Als uw klant (de belastingplichtige) binnen de EU is gevestigd of woonachtig is, dan moet hij / zij uw advies wel weer melden. Een andere optie is om het advies via een geheimhouder te laten lopen (afgeleide verschoningsrecht). Een intermediair met verschoningsrecht valt namelijk niet onder de regeling. Advocaten krijgen het druk !
Een eerste lezing geeft mij nog geen duidelijkheid over mijn eigen (informele) verschoningsrecht, kan ik mij hierop beroepen? Het zal waarschijnlijk niet kunnen omdat dan de nieuwe regeling zo de prullenbak in kan. Nederland zal de regeling hopelijk verder gaan toelichten en meer laten aansluiten op de Nederlandse wetgeving.
Gevolg is dan wel dat de belastingadviseur niet hoeft te melden edoch zijn klant wel. De administratieve lasten voor het bedrijfsleven waren al niet mild, deze worden dus nu nog erger. De regeling moet vóór 31 december 2019 in de Nederlandse wetgeving worden opgenomen en wordt dan per 1 juli 2020 van kracht. De informatie / adviezen worden binnen de EU uitgewisseld, dus landen gaan elkaar informeren. De regeling gaat echter al in 2018 in en u moet dan alvast een mapje aanleggen met deze adviezen. Deze informatie moet feitelijk ook worden verstrekt als Nederland de regeling gaat invoeren.