Duitsland een belastingparadijs
Duitse belastingen op de schop
In Nederland komt Prinsjesdag eraan en in Duitsland de verkiezingen. De meeste belastingen in Duitsland lijken lager dan in Nederland, maar dit is door extra heffingen niet zo. Het Duitse belastingstelsel moet op de schop. Dit is nu onderdeel van de verkiezingsstrijd.
Particulieren betalen minder belasting en bedrijven meer. Men wil nu in Duitsland een flat tax van 25% voor bedrijven en particulieren, geweldig eenvoudig. De Duitse belastingexperts zijn gecharmeerd van het belastingplan van prof. Kirchhof. Ik ben voorstander van een flat tax (één tarief); het is eenvoudig, aantrekkelijk en eigenlijk ook wel rechtvaardig. Duitsland zou hiermee als vestigingsland ineens op de kaart staan en Nederland links laten liggen.
Wat gaat er in Duitsland veranderen in 2006?
Het is nog even wachten op de verkiezingen, maar ik schat in dat het volgende wordt aangepast:
- Het woud van regels en aftrekposten wordt geschrapt. Hierdoor wordt de wetgeving eenvoudiger en kunnen de tarieven omlaag. Minder regels, minder aftrekposten en een lager tarief dus.
- Het inkomstenbelastingtarief zal verder worden verlaagd tot zo'n 38% - 40%.
- Het vennootschapsbelastingtarief moet omlaag naar een gemiddeld EU-tarief van zo'n 25%.
- De belastingvrije som zal worden verhoogd tot € 8.500, dit om gezinnen te helpen.
- Over een jaar of 3 krijgt Duitsland een flat tax, welk land in de EU zou het eerste zijn?
Vestigingsklimaat Duitsland is slecht
Duitsland kent vele regels en is complex. De belastingdruk is internationaal gezien hoog en door de vele regels en uitzonderingen is Duitsland geen aantrekkelijk vestigingsland voor buitenlandse bedrijven. Door de complexiteit van wetgeving kent de wet vele mazen, dit is dan weer aardig voor de (dure) Duitse belastingadviseurs. Kijk hier voor een vergelijking tussen Duitsland en andere landen.
Duitse belastingen
De inkomstenbelasting bedraagt maximaal 44% (Nederland 52%). Het instaptarief is 15% en belastingvrij mag men € 7.600 verdienen. In Nederland zijn vele bedrijven een rechtspersoon (B.V. / N.V.), omdat dit steeds sneller fiscaal voordelig is en de aansprakelijkheid beperkt is. In Duitsland is 80% van de bedrijven geen rechtspersoon, dit omdat het fiscaal voordeliger is om als Personengesellschaft door het leven te gaan. De aansprakelijkheid wordt er beperkt door het vormen van een CV (GmbH & Co. KG), deze rechtsvorm zien we in Nederland bijna niet.
De winstbelasting voor bedrijven (vennootschapsbelasting) bedraagt 25% (Nederland 31,5%), edoch wordt verhoogd met 5,5%, de zogenaamde solidaritatsbelasting en gemeentebelastingen. Al met al is het Duitse VPB-tarief zo'n 39%. Hiermee zijn bedrijven in Nederland dus beter af. Het lage tarief voor de BTW is iets hoger: 7% (Nederland 6%), maar het reguliere tarief is lager: 16% (Nederland 19%). Aandeelhouders die inkomsten uitkeren (dividend), worden volgens het "halve inkomsten principe" behandeld: over 50% wordt geheven en meer niet. Dit stimuleert dividendinkomsten en dus uitkeringen door bedrijven aan haar aandeelhouders. Duitsland kent geen vermogensbelasting (Nederland 1,2%). Door de gemeentelijke belastingen (verschillen per gemeente) is het tarief uiteindelijk redelijk vergelijkbaar met Nederland.
Nadelen Duitse belastingen
Men is in Duitsland bang voor de Belastingdienst, ze zijn correct, strak en redelijk machtig. De bevoegdheden gaan verder dan in Nederland. Alle overeenkomsten moeten schriftelijk worden vastgelegd, mondelinge afspraken zijn aardig maar niet handig. Ook de Duitse Belastingdienst denkt hier zo over. De omgangsvormen zijn formeel en hiërarchie is voelbaar aanwezig.