Zwartspaarders wellicht vrijuit door klikspaan
Zwartspaarders gaan wellicht vrijuit doordat de Belastingdienst niet bekend wil maken wie de klikspaan is, die ze hebben betaald om informatie te verstrekken die belastend is voor enkele honderden zwartspaarders.
Informatie gekocht van tipgever
In 2009 heeft een klikspaan c.q. tipgever informatie over Nederlandse belastingplichtigen verkocht aan de Nederlandse Belastingdienst. Uit deze informatie is op te maken dat deze Nederlanders een bankrekening hadden / hebben in het buitenland die in veel gevallen niet bij de Belastingdienst bekend was.
De Belastingdienst heeft de betreffende rekeninghouders aangeschreven en wil de belasting navorderen over de afgelopen 12 jaren. Daarnaast zal heffingsrente verschuldigd zijn en een vergrijpboete.
De betreffende rekeninghouders hebben de Belastingdienst gevraagd om de identiteit van de tipgever vrij te geven, zodat zij zich naar behoren kunnen verdedigen tegen de opgelegde aanslagen. De Belastingdienst weigert dit echter, omdat in de toekomst dan nooit meer iemand als tipgever wil optreden.
Hoge Raad afwachten
De advocaat-generaal - de adviseur van de Hoge Raad - heeft nu geadviseerd dat het belang van de zwartspaarders om zich goed te moeten kunnen verdedigen van groter belang is dan het belang van de Belastingdienst en de tipgever.
In circa 90% van de gevallen wordt het advies van de advocaat-generaal door de Hoge Raad opgevolgd. Mocht de Hoge Raad dat ook in dit geval doen, dan zal óf de naam van de tipgever alsnog bekend gemaakt moeten worden, ofwel zal de rechter oordelen dat de zwartspaarders in hun verdediging worden belemmerd door de Belastingdienst en dat de aanslagen derhalve onrechtmatig zijn opgelegd en van tafel zullen moeten.
Het wachten is nu op wat de Hoge Raad hierover beslist. Wordt vervolgd.
Update 3 februari 2015:
Het Gerechtshof Arnhem heeft aanslagen vernietigd omdt de Belastingdienst blijft weigeren om de naam van de tipgever bekend te maken. Zie link.