Team verhuld vermogen belastingdienst
De meeste mensen geven hun vermogen en inkomen in Nederland netjes op bij de Belastingdienst. Sommige belastingplichtigen brengen vermogen onder in het buitenland en/of in goud of in crypto. De belastingdienst probeert dit vermogen via wetgeving (DAC8) of afspraken met andere landen in beeld te krijgen. Dit om alsnog de belasting over dit vermogen te kunnen heffen en andere belastingplichtigen te waarschuwen voor dergelijke constructies. Via diverse bronnen wordt de belastingdienst over dit vermogen geinformeerd, denk aan uitwisselingsverdragen met landen, opgave van (internationale) banken, buitenlande crypto bedrijven (vanaf 2026), klikbrieven, tipgevers, openbare onderzoeken (zoals de panama papers), meldingen aan FIU Nederland of rechtstreekse meldingen van (belasting) adviseurs.
Vermogen in het buitenland en team verhuld vermogen
Er zijn diverse datalekken die ervoor zorgen dat vermogen bij banken of bijvoorbeeld vastgoed in het buitenland in beeld komt bij de Nederlandse belastingdienst. In 2022 was er bijvoorbeeld een datalek in Dubai waardoor steeds meer vastgoed in de emiraten in beeld kwam van de Nederlandse belastingdienst. De belastingdienst krijgt wel steeds meer zicht op verhuld vermogen maar via vastgoed transacties omzeilen nog veel belastingplichtigen deze Nederlandse wetgeving (onderzoeksrapport). Veel vastgoed wordt dusdanig in structureren ondergebracht dat deze uit het zicht worden onttrokken.
Vragenbrief team verhuld vermogen belastingdienst
De Belastingdienst heeft veel rechten om informatie op te vragen (artikel 47 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen). De gevraagde informatie moet dan wel van belang kunnen zijn voor de belastingheffing van de belastingplichtige. Er gelden ook beperkingen voor de Belastingdienst, zo mag er geen sprake zijn van een fishing expedition (lukraak informatie opvragen en hopen dat je doel treft).
- Controle van vastgoed, crypto en overig vermogen in belastingaangifte: De Belastingdienst wil nagaan of dit vermogen correct is opgegeven. Bij onvolledigheid kan een navorderingsaanslag volgen, mogelijk met boete en rente.
- Strafrechtelijke vervolging: Bij een groot belastingnadeel kan ook strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.
- Internationale belastingverdragen: Het belastingverdrag tussen Nederland en vele landen stelt dat inkomen uit onroerend goed belast wordt in het land van ligging (bijvoorbeeld Dubai), waardoor de uitkomst per situatie kan verschillen. Overig vermogen moet veelal wel in Nederland worden aangegeven
Aandachtspunten: De Belastingdienst vraagt mogelijk hoe het vastgoed of het vermogen is gefinancierd of verkregen. Spaargeld kan minder interesse wekken, maar niet-aangegeven inkomsten, erfenissen, of crimineel geld kunnen tot extra aandacht leiden. U kunt de informatieverzoeken niet naast u neerleggen. Artikel 47 AWR verplicht u te antwoorden. Weigering kan worden aangepakt met juridische middelen, zoals omkering bewijslast of een informatiebeschikking.
Actiepunten: Neem contact op met een fiscaal advocaat of fiscaal jurist om te bepalen welke informatie u verstrekt en om begeleiding te krijgen in het beantwoorden van de vragen. Openheid over buitenlandse vermogens (ook van afgelopen 12 jaar) is essentieel om risico's te minimaliseren.
Noot fiscaal jurist inzake verhuld vermogen
De laatste jaren is veel vermogen in beeld gekomen (ongeveer 5 miljard bij ruim 25.000 belastingplichtigen). Uit deze onderzoeken volgt dat erg vermogende mensen beperkt vermogen in het buitenland hebben ondergebracht. Via ANBI stichtingen en vastgoed BV's kunnen de superrijken hun vermogen dusdanig inkleden dat de heffing beperkt is. Ook zijn er een aantal superrijken vertrokken naar fiscaal vriendelijke landen, zoals Zwitserland of Dubai. Via allerlei verdragen en openbare bronnen komt de belastingdienst verhuld vermogen ook sneller op het spoor. De belastingdienst investeert ook fors in fraudebestrijding en onderzoeken. In 2023 waren er ruim 9.000 boekenonderzoeken en zijn er 4.000 vergrijpboetes opgelegd. Via een samenwerking met de FIOD zijn ook een kleine 300 zaken aangemeld voor een strafrechtelijke vervolging (zie jaarrapport belastingdienst 2023). In het jaarplan 2024 wordt aangekondigd dat het programma verhuld vermogen nog verder wordt uitgebreid, ook is het één van de belangrijke thema's in 2024 en daarna. Dit zal zich met name richten op crypto en vastgoed. Heeft u vragen stuur ons gerust een e-mail of neem contact op met onze fiscaal juristen.