Verschoningsrecht advocaat bij inkeerregeling
Een advocaat kan zich bij toepassing van de inkeerregeling beroepen op zijn of haar verschoningsrecht (artikel 53a AWR). Maar als er geld op de derdenrekening van de advocaat wordt gestort, moet de informatie dan worden prijsgegeven? Volgens de Hoge Raad niet!
Informeel verschoningsrecht belastingadviseur
In een toelichting van de AG op 20 december 2024 komt de adviseur van de Hoge Raad (ECLI:NL:PHR:2024:1402 dd 20 december 2024) tot de conclusie dat het informele verschoningsrecht (Belastingdienst mag fiscale en juridische adviezen van belastingadviseur niet inzien) in stand moet blijven en de inspecteur deze stukken niet mag inzien (ook niet als deze via de FIOD of het OM worden verkregen). De inspecteur zou anders alle argumenten van belastingplichtige op een presenteerblaadje op zijn bureau krijgen, dit is niet de bedoeling. Omdat de inspecteur deze stukken via de FIOD heeft ontvangen (inval bij de belastingadviseur) moet hiervoor een bewijsuitsluiting worden toegepast.
Inkeerregeling en derdengelden advocaat
Een advocaat staat zijn cliënt bij in diverse procedures. De cliënt heeft bij een Luxemburgse bank een bankrekening. Het banksaldo wordt overgeboekt naar de derdenrekening van de advocaat. De Belastingdienst heeft in het kader van een (derden)onderzoek de advocaat gevraagd om inzage in de derdenrekening (dit onderdeel). De advocaat stelt dat hij dit op grond van zijn geheimhouding niet mag. Er komt een kort geding en daarna nog een procedure bij de Hoge Raad. Beide rechterlijke instanties zijn van mening dat de advocaat de informatie niet hoeft te geven.
Noot fiscaal jurist inzake verschoningsrecht advocaat
Als informatie inzake de inkeerregeling aan een advocaat wordt toevertrouwd, dan is deze informatie meestal "veilig". Dit geldt ook voor diens advisering. Aandachtspunt is dat de informatie aan de advocaat is toevertrouwd in zijn of haar hoedanigheid als advocaat. Het is dus wel van belang dat de storting op de derdenrekening direct te relateren is aan de opdracht van de advocaat en dit dus functioneel is. Als de advocaat als "bank" zou optreden, moet de informatie waarschijnlijk wel worden verstrekt, zie hiertoe onderstaande uitspraak van het Gerechtshof in 2020. De bewijslast voor vorenstaande ligt bij de Belastingdienst, dit zal veelal een uitdaging zijn.
Bron advocaat en inkeerregeling
Hoge Raad d.d. 9 april 2021 (ECLI:NL:HR:2021:532)
Gerechtshof Den Bosch d.d. 7 januari 2020 (ECLI:NL:GHSHE:2020:13)
Vragen over de inkeerregeling?
Meer weten van inkeerregeling verschoningsrecht
- Inkeerregeling voor APV
- Inkeerregeling 12 jaar
- Geen boete inkeerregeling
- Hulp bij inkeerregeling
- Buitenlands vermogen en inkeerregeling
- Geen boete bij inkeerregeling
- Inkeerregeling
- Verschoningsrecht advocaat en accountant
- Inkeerregeling en bewijslast belastingdienst
- Forse boete buitenlandse bankrekening
- Boete inkeerregeling lager
- Voortvarend handelen belastingdienst
- Mag belastingdienst mails opvragen