Erfbelasting over verzwegen vermogen
Erfbelasting over (verzwegen) buitenlands vermogen verjaart niet. De belastingdienst kan onbeperkt erfbelasting navorderen inzake buitenlands vermogen dat wordt verzwegen. In een uitspraak van de Rechtbank Noord Holland d.d. 27 december 2024 (ECLI:NL:RBNHO:2024:13856) kwam dit aan de orde. In dit artikel geven wij een beschouwing over deze uitspraak.
Nalatenschap met verzwegen vermogen
Bij de afwikkeling van een nalatenschap kunt u ermee geconfronteerd worden dat één van de erfgenamen een deel van zijn of haar vermogen heeft verzwegen. Welke mogelijkheden zijn er om de fiscale ellende te voorkomen? In een uitspraak van de Rechtbank Noord Holland kwam deze kwestie aan de orde. Het ging om de volgende situatie:
- Henk en Truus zijn onder huwelijkse voorwaarden getrouwd in 1982.
- In 2005 benoemt Henk zijn partner Truus tot enige erfgenaam.
- Bij overlijden wordt er gedaan alsof er sprake is van een gemeenschap van goederen.
- Henk komt in 2010 te overlijden.
- In juli 2020 vraagt de Belastingdienst aan Truus informatie over mogelijk vermogen in het buitenland
- In september 2020 wordt door Truus een verklaring vermogen in het buitenland verzonden aan de inspecteur, hierin wordt de buitenlandse bankrekening opgenomen.
- De inspecteur legt een navorderingaanslag erfbelasting met vergrijpboete (en belastingrente) op.
- Truus stelt "geen nieuw feit" en "onvoldoende voortvarend gehandeld".
- Rechtbank wijst standpunten van Truus af. De inspecteur wist bij overlijden van Henk niets over de belgische bankrekening en het fiscale dossier heeft niet langer dan 6 maanden (onverklaarbaar) stilgelegen.
- De vergrijpboete wordt wel verlaagd (redelijke termijn).
Noot fiscaal jurist inzake verzwegen vermogen bij erfenis
Onbeperkte navordering geldt bij opzettelijk verzwegen buitenlands vermogen. Bij het ontbreken van opzet gelden de normale termijnen. In een eerder artikel omschreven wij al een procedure bij de Rechtbank en het Gerechtshof.
Erfgenamen weten niet altijd of een erfenis volledig en juist in beeld is. Onder de naam "Edelweissroute" is er steeds vaker discussie over de navorderingstermijn bij onbekend vermogen in een nalatenschap. De onbeperkte navorderingstermijn uit artikel 66 Successiewet is ook niet in strijd met het Europese recht. Tot 2012 was het via de genoemde route mogelijk om buitenlands vermogen pas na 12 jaar op te geven, de belastingdienst zou dan te laat zijn. Dit is toen in de wet aangepast. De vrijwillige verbetering kan via een formulier bij de belastingdienst worden aangegeven. Wij begeleiden diverse belastingplichtigen bij deze inkeerroute, wilt u hierover informatie of een offerte ontvangen, stuur gerust een e-mail
Vragen over verhuld of verzwegen vermogen?
Meer weten van erfbelasting over verzwegen vermogen
- Onbeperkte navordering bij erfenissen
- Inkeren zonder boete
- Inkeren crypto bezitters belastingdienst
- Bankgeheim en inkeerregeling
- FIOD en inkeerregeling
- Inkeerregeling 12 jaar
- Inkeerregeling Credit Suisse
- De inkeerregeling in 2021
- Inkeerregeling verschoningsrecht
- Boete inkeerregeling lager
- Verhuld vermogen en inkeerregeling
- Bitcoin of crypto en inkeerregeling