Belastingdienst wil cd zwartspaarders
Duitsland overweegt wederom een cd met informatie van zwartspaarders te kopen. Het gaat om 3 cd-roms met namen en fiscale gegevens van zwartspaarders. Nederland heeft nu (oktober 2011) aangegeven interesse te hebben in deze data.
Gestolen cd-rom, een terugblik
Door het belastingverdrag met Duitsland heeft Nederland recht op uitwisseling van deze informatie. In 2008 heeft de Belastingdienst ook al een cd-rom ontvangen, hierop stonden zo'n 20 particulieren en enkele bedrijven. De personen kunnen strafrechtelijk worden vervolgd of een forse boete krijgen.
Vorig jaar heeft de Belastingdienst ook al mensen weten op te sporen die op een cd-rom uit Frankrijk stonden. Tevens is de Belastingdienst mensen op het spoor met een trust op de Nederlandse Antillen. Hoe de Belastingdienst aan deze informatie is gekomen, is thans onbekend.
Na de KB Lux-affaire zijn er diverse cd-roms in omloop gekomen. De cd-roms duiken in verschillende landen op en Nederland is er dan als de "kippen" bij om de data te krijgen. Soms krijgen de tipgevers (meestal oud-bankmedewerkers) geld voor de cd-rom. Ook al gaat het om gestolen informatie, deze wordt gewoon gebruikt. Normaal zou ik zeggen dat er sprake is van heling, diefstal wordt beloond en wellicht zelfs gestimuleerd. Een andere route zou kunnen zijn dat men stelt dat er sprake is van uitlokking, beide zaken (heling en uitlokking) zijn strafbaar. De Hoge Raad heeft in 2008 bepaald dat het is toegestaan, het wachten is op een advocaat die een nieuwe zaak gaat opstarten.
De zwartspaarder zit fout, dit is helder, edoch hoe zit het met de "betrouwbare" overheid? De rechter zal zich hier vast nog uitgebreid over gaan buigen. Dinsdag 2 februari 2011 om 22:15 uur is naar aanleiding van deze affaire in NOVA op Nederland 2 aandacht besteed aan de vraag of de staat zaken mag doen met criminelen. Jongbloed Fiscaal Juristen geeft daarin commentaar.
Wat te doen als zwartspaarder?
Als de overheid (Belastingdienst of FIOD) zich bij u zou melden, kunt u niet meer gebruik maken van de (gunstige) inkeerregeling. De boete kan oplopen tot 300% en hiermee bent u uw geld (en meer) kwijt. Als u zich tijdig zou melden, kunt u de boete voorkomen. Plan hiertoe een geheel vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs (+31 53 432 72 00).