Aanslagen zwartspaarders vernietigd i.v.m. anonieme tipgever
Zwartspaarders gaan volgens het Hof vrijuit doordat de Belastingdienst niet bekend wil maken wie de klikspaan is, die ze hebben betaald om informatie te verstrekken die belastend is voor enkele honderden zwartspaarders.
Belastingdienst weigert naam te geven ondanks bevel rechter
In 2009 heeft een klikspaan c.q. tipgever informatie over Nederlandse belastingplichtigen verkocht aan de Nederlandse Belastingdienst. Uit deze informatie is op te maken dat deze Nederlanders een bankrekening hadden / hebben in het buitenland die in veel gevallen niet bij de Belastingdienst bekend was.
De Belastingdienst heeft de betreffende rekeninghouders aangeschreven en wil de belasting navorderen over de afgelopen 12 jaren. Daarnaast zal heffingsrente verschuldigd zijn en een vergrijpboete.
De betreffende rekeninghouders hebben de Belastingdienst gevraagd om de identiteit van de tipgever vrij te geven, zodat zij zich naar behoren kunnen verdedigen tegen de opgelegde aanslagen. De Belastingdienst weigert dit echter, omdat in de toekomst dan nooit meer iemand als tipgever wil optreden.
De Belastingdienst blijft weigeren, ondanks een tussenvonnis van de rechter om dit wel te doen, de naam van de tipgever te onthullen. Ter zitting zwegen belastingambtenaren in opdracht van hogerhand over de identiteit van de tipgever.
Het Gerechtshof in Arnhem heeft de belastingaanslagen van een zwartspaarder nu vernietigd en spreekt daarbij van een "passende reactie op de weigering omdat de rechtsorde geschokt is". "Van vertegenwoordigers van de overheid mag verwacht worden dat bevelen van de rechter worden uitgevoerd."
De Staatssecretaris is teleurgesteld in de uitspraak en gaat in cassatie. De Hoge Raad zal in deze het finale woord hebben. Wordt vervolgd.