Inkomen buitenlandse belastingplicht
Meestal genieten mensen die in het buitenland wonen in Nederland inkomsten uit beleggingen (een vakantiewoning) of inkomsten uit arbeid. Het inkomen uit arbeid is in Nederland belast als de feitelijke arbeid ook in Nederland heeft plaatsgevonden. U moet dus soms een verdeling maken tussen het totaal aantal gewerkte dagen en het aantal dagen dat u niet in Nederland bent geweest voor uw werk. Ziektedagen worden meestal als "Nederlandse dagen" gezien.
Nederland wil echter graag over het gehele loon belasting heffen. Er staat dan ook een fictiebepaling in de wet. Als u voor een Nederlandse werkgever werkt, dan wordt u geacht alle dagen in Nederland te hebben gewerkt. Als Nederland echter een verdrag heeft gesloten tussen uw woonland en Nederland, dan mag u veelal wel weer een knip aanbrengen, dit om dubbele belastingheffing te voorkomen.
Bestuurders die in buitenland wonen
De verdeling tussen buitenlandse en binnenlandse werkdagen geldt niet voor bestuurdersbeloningen. Dit salaris is onder vrijwel alle verdragen belast in het land waar de vennootschap is gevestigd. Soms kunt u wel gebruik maken van de 30% regeling.
Welke inkomsten meenemen voor buitenlandse belastingplicht?
De inkomsten die moeten worden meegenomen als u in het buitenland woont zijn de volgende:
- loon uit dienstbetrekking (voor zover in Nederland verricht);
- winst uit onderneming in Nederland;
- inkomen / resultaat uit overige werkzaamheden in Nederland;
- periodieke uitkeringen (ziekte, pensioen, etc.);
- inkomsten uit eigen woning.
Dit te verminderen met:
- negatieve inkomensvoorzieningen;
- negatieve persoonsgebonden aftrek;
- negatieve inkomsten eigen woning.
Vragen over buitenlandse belastingplicht
Heeft u vragen over de buitenlandse belastingplicht en / of wilt u uw aangifte in Nederland laten verzorgen? Bel of mail gerust met één van onze experts.