Verhuurdersheffing en servicekosten
De verhuurdersheffing is van toepassing op sociale huurwoningen. Als er ook servicekosten in rekening worden gebracht moet voor de grondslag (huurtoeslag) worden gekeken naar de huurprijs voor enkel het gebruik van de woonruimte, aldus de Hoge Raad.
Nieuws verhuurdersheffing 2022-2023
De verhuurdersheffing wordt volgens het regeerakkoord Rutte IV (bekend geworden in december 2021) afgeschaft. Wanneer de heffing wordt afgeschaft is nog niet bekend, wij verwachten dat de afschaffing in 2022 zal plaatsvinden.
Procedure inzake verhuurdersheffing en servicekosten
De verhuurdersheffing is van toepassing op sociale huurwoningen. De huur moet lager zijn dan de grens voor de huurtoeslag, in casu € 710,68 (2015-2018). In geschil is de gevolgen van servicekosten op de huurnorm. Als de servicekosten worden meegenomen dan zou de huurprijs te hoog zijn, derhalve geen verhuurdersheffing. De Hoge Raad kijkt er redelijk praktisch naar, je moet kijken naar de zuivere huurprijs voor de woonruimte.
Noot fiscaal jurist over verhuurdersheffing en service kosten
Het gaat - aldus ons hoogste rechtscollege - om de kale huur. Stel nu dat u de huur in een jaar hebt verhoogd en dat hiermee de huur boven de huurtoeslaggrens komt, moet u dan nog verhuurdersheffing betalen? De Belastingdienst is van mening ,dat dit wel moet. Dit omdat de WOZ-waarde per 1 januari wordt vastgesteld. Het jaar erop hoeft u dan geen verhuurdersheffing meer betalen.
Voor de verhuurdersheffing geldt het volgende:
- zelfstandige woning: dit is een woning met WOZ-gebruikscode 10 of 11. Dit kunt u opvragen bij de gemeente. Een zelf-standige woning of woonruimte moet u praktisch benaderen (eigen woon/ slaapkamer, eigen keuken, eigen toilet, etc). Kamerverhuur valt hier dus niet onder;
- woning moet bestemd zijn voor verhuur: als een woning niet bestemd is om te worden verhuurd (wordt gesloopt of verkocht) dan is de verhuurdersheffing niet van toepassing.
Bron verhuurdersheffing en servicekosten
Hoge Raad 2 maart 2018, nr. 17/00527.