Plannen lagere overdrachtsbelasting
Mogelijk minder overdrachtsbelasting voor beleggers
Bij de aankoop van een woning in Nederland is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd. Wie niet zelf in de woning gaat wonen, betaalt op dit moment 10,4 procent overdrachtsbelasting. In een aangenomen motie heeft de Eerste Kamer gepleit voor een lager tarief in de overdrachtsbelasting voor beleggers. Met de verlaging wil de Eerste Kamer bereiken dat beleggers meer gaan investeren in woningen.
Overdrachtsbelasting vastgoed moet omlaag
Voor eigenaren die een woning kopen in Nederland waarin men zelf anders dan tijdelijk gaat wonen, bedraagt het tarief 2 procent. Onder voorwaarden geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jongeren tussen 18 en 35 jaar voor de aankoop van een woning met een waarde tot € 510.000 (2024).
Voor beleggers in vastgoed bedraagt het tarief van overdrachtsbelasting echter 10,4 procent. Dit tarief geldt bijvoorbeeld ook voor tweede woningen en voor ouders die voor hun kind een woning kopen. Volgens de aangenomen motie, ingediend door Martin van Rooijen, is dit tarief voor beleggers echter dusdanig hoog dat beleggingen in woningen achterblijven. De Eerste Kamer dringt er daarom op aan te onderzoeken hoe dit tarief ‘substantieel’ verlaagd kan worden om zodoende het investeren in woningen een extra impuls te geven.
De motie krijgt de steun van onder meer de huidige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hugo de Jonge. Volgens hem is Nederland te ver doorgeschoten in het verhogen van de overdrachtsbelasting, lichtte hij in het debat toe. ‘Want wat betekent dat? Dat betekent dat Nederland, als je het internationaal vergelijkt, in Europa ongeveer het hoogste tarief heeft. Misschien wel hét hoogste tarief van overdrachtsbelasting.’
Verlaging overdrachtsbelasting in 2025
In de motie wordt verzocht een en ander al bij de augustusbesluitvorming in kaart te brengen. Op die manier zou een eventuele verlaging van het tarief al per 2025 kunnen plaatsvinden. De hoop is dat een lager tarief beleggers zal aanmoedigen om meer te investeren in woningen, wat uiteindelijk de gehele woningmarkt ten goede komt.
De mogelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voor beleggers kan een grote impact hebben op de Nederlandse woningmarkt. Door het aantrekkelijker te maken voor beleggers om in woningen te investeren, kan er meer aanbod ontstaan, wat de woningnood kan verlichten.
Noot inzake vastgoed en overdrachtsbelasting
Normaliter is bij de verkrijging van vastgoed overdrachtsbelasting (oude onroerende zaken) of BTW (nieuwe onroerende zaken) verschuldigd. Omdat het tarief voor de overdrachtsbelasting op beleggingsvastgoed 10,4% bedraagt wordt vaak gezocht naar alternatieven. Vastgoed beleggers zullen ook minder snel in vastgoed investeren door de hoge overdrachtsbelasting.
Bij de overdracht van vastgoed dat in een BV is opgenomen kan de heffing van overdrachtsbelasting en omzetbelasting - onder toepassing van de samenloopvrijstelling - soms achterwege blijven. Hiervoor is vereist dat het vastgoed in de BV vanuit BTW oogpunt kwalificeert als bouwterrein of nieuw vastgoed (gebouw niet ouder dan 2 jaar na eerste ingebruikname). Dit kan voordelig zijn als de gebruiker van het vastgoed dit vastgoed gaat gebruiken voor BTW vrijgestelde prestaties. Als het vastgoed namelijk direct (zonder BV) wordt geleverd is 21% BTW verschuldigd. Dit zal de kostprijs van het vastgoed verhogen als de koper / gebruiker de BTW niet kan verrekenen. Het ministerie vindt deze "niet heffing" onwenselijk en wil de wetgeving hieromtrent per 1 januari 2025 aanpassen. Vanaf 2025 wordt er dan overdrachtsbelasting geheven van 4%. Er komt een uitzondering als het vastgoed in de BV wordt gebruikt voor belaste BTW activiteiten (tenminste voor 90%). Voor vastgoed in een BV dat oud is of voor onbebouwde grond is het tarief thans (in 2024) 10,4%, dit tarief wordt vermoedelijk verlaagd in 2025.
De nieuwe wetgevingen worden tijdens prinsjesdag bekend gemaakt, dit kan ervoor zorgen dat transacties worden uitgesteld tot 2025 en/of nog in 2024 worden uitgevoerd, afhankelijk van de feiten.
Vermoedelijk gaat er in 2025 een aantal zaken veranderen binnen de vastgoedwereld. Zo zijn er plannen om de financieringsrente op vastgoed binnen een BV niet meer in aftrek toe te staan.
Bronnen lagere overdrachtsbelasting
kst-36496-O.pdf (officielebekendmakingen.nl)
Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 18 juni 2024 - Eerste Kamer der Staten-Generaal
Vragen over BTW of overdrachtsbelasting bij verkoop vastgoed?
Meer weten van plannen lagere overdrachtsbelasting
- Vastgoed en belastingen
- Beleggen in vastgoed
- Vastgoedwinst belast als ROW
- Beperking renteaftrek vastgoed
- Fiscale ontwikkelingen vastgoedmarkt
- Overdracht vastgoed als bedrijf
- Vrijstelling overdrachtsbelasting bij bedrijfsopvolging
- Verpleeghuis geen woning voor overdrachtsbelasting
- Woning kopen en slopen overdrachtsbelasting
- Overdrachtsbelasting en schenkbelasting
- Overdrachtsbelasting over koopsom of taxatie
- 2 procent overdrachtsbelating over woning en praktijkruimte