Bezwaarschrift overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting 2% of toch 8%
Als u vastgoed koopt, loopt u tegen de overdrachtsbelasting aan. Naast wat vrijstellingen kunnen ook twee verschillende tarieven gelden. Woningen doen 2% en overig vastgoed 8%. Als uw notaris niet goed oplet, kan er van alles misgaan !
De overdrachtsbelasting bedraagt wordt in 2023 verhoogd tot 10,4% (2021 en 2022: 8%). Op woningen is het tarief 2%. Voor starters op de woning markt (onder voorwaarden) zelfs 0%.
Bezwaarschrift overdrachtsbelasting of niet?
Voor de levering van panden heeft u de notaris nodig. Die maakt de akte op, doet daarin een beroep op vrijstellingen en stelt het tarief vast en verzorgt de aangifte voor de overdrachtsbelasting.
Nu kan het zo zijn dat u met uw notaris van inzicht verschilt. Dat was ook het geval in een recente casus. Een B.V. kocht een schoolgebouw met ondergrond en een gymzaal, met daarbij ook een conciërgewoning. De notaris meende dat op alles, behalve de conciërgewoning, het tarief van 6% van toepassing was. De B.V. was wat opportunistischer en meende dat het geheel wel tegen 2% kon.
Nu moet u weten dat de notaris - heel modern - digitaal aangifte kan doen. Het mooie van het systeem is dat in die digitale aangifte de notaris (en alleen hij / zij) daarin door het aanvinken van een vakje meteen bezwaar kan maken tegen de aangifte.
In onze casus heeft de notaris van die optie geen gebruik gemaakt. Wel heeft hij in de aangifte opgemerkt dat de B.V. van mening is dat het lage tarief van toepassing zou zijn en dat de B.V. een bezwaarschrift zal indienen. U raadt het al: de B.V. maakt te laat bezwaar.
Na een afgewezen bezwaar ging het naar de Rechtbank Noord-Holland, die oordeelde dat bij de aangifte (tevens) tijdig bezwaar was gemaakt. In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof Den Haag [1] echter in het nadeel van de B.V. De notaris heeft het vakje niet aangevinkt en de bijlage bij zijn akte (waarin de zaak aan de orde wordt gesteld) maakte geen deel uit van de aangifte. Ook is de aankondiging dat bezwaar zal worden gemaakt niet een bezwaar op zich. Er is dus geen tijdig bezwaar tegen de heffing ingediend. De zaak wordt nog aan de Hoge Raad [2] voorgelegd. Die ziet echter geen aanleiding in te grijpen.
Opmerking fiscaal jurist inzake bezwaarschrift overdrachtsbelasting
Los van de haalbaarheid van het inhoudelijke standpunt, is het wel nodig dat dat aan de orde kan komen. In dit geval is de B.V. (net) niet voldoende doortastend geweest. De B.V. had er meer bovenop moeten zitten: of de aangifte doen zoals je wenst of de notaris volgen en erop toezien dat bezwaar wordt gemaakt.
Conclusie: let op uw zaak en zorg dat u geen rechten verliest als u het niet eens bent met de notaris (of welke adviseur ook). Misschien moet de notaris ook even zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering checken…
Nog een bonustip: regel de koop van een niet-woning nog vóór 1 januari 2021, dan gaat het tarief namelijk van 6% naar 7%.
Ook bij fiscale problemen met vastgoed en / of uw notaris; bel of mail gerust.
Bron bezwaarschrift overdrachtsbelasting
[1] Hof Den Haag bezwaar overdrachtsbelasting
[2] Hoge Raad bezwaar overdrachtsbelasting
Meer weten van bezwaarschrift overdrachtsbelasting
- Overdrachtsbelasting woning of kantoor
- Wel of geen verlaagd tarief overdrachtsbelasting?
- Bedrijfsopvolging en overdrachtsbelasting
- Vrijstelling overdrachtsbelasting bij bedrijfsopvolging
- Overdrachtsbelasting bij juridische fusie
- Hoorgesprek in bezwaarfase
- Grondslag overdrachtsbelasting koopsom of taxatierapport