print sitemap zoeken disclaimer contact

WKR scan uitzendbureau?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

NOW Begeleiding uitzendbureau?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Uitzendbureau?

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Sectorindeling uitzendbureau

De Belastingdienst maakt het eenvoudig, maar zeker niet voor uitzendbureau's. We kennen in Nederland ongeveer 70 sectoren waarbinnen bedrijven kunnen worden ingedeeld. Uitzendbureau's worden meestal ingedeeld in sector 52, dat hoeft echter zeker niet altijd. De inschatting van de NBBU is dat 25% van haar leden fout zijn ingedeeld. Meestal zal een foute indeling betekenen dat er teveel premies (met name ziektewet en werkeloosheidspremies) worden afgedragen.

Wij adviseren regelmatig uitzendbureau's over de juiste sectorindelingen.

Conclusie sectorindeling

Voor uitzendbureau's kan het zeker lonen om een sectorindeling kritisch te bekijken en deze waar nodig aan te vechten. Let er wel op dat u uiteindelijk in de juiste sector zit. Als u te weinig premie zou betalen, dan kan er met terugwerkende kracht (5 jaar) alsnog een naheffing volgen. Met name als personeel binnen concern wordt uitgezonden, kan de sectorindeling lastig zijn. Er liggen diverse uitspraken van rechters over deze sectorindeling, een gedegen jurisprudentieonderzoek is essentieel.

Rechter en sectorindeling

Holding X houdt zich bezig met het verhuren en monteren van steigers. Binnen een dochtermaatschappij zijn alle werknemers ondergebracht. De werknemers worden - meestal binnen het concern - uitgeleend aan andere B.V.'s binnen het concern. De Belastingdienst concludeert bij een boekenonderzoek dat er sprake is van een uitzendbureau, derhalve sector 52. De B.V. is het daar niet mee eens. Zij stelt dat de werknemers uitsluitend binnen het concern werkzaam zijn en dat er wordt gewerkt op basis van een vast normaal contract. De B.V. stelt dat de indeling in sector 45 beter aansluit (zakelijke dienstverlening). Het Gerechtshof is het niet met de B.V. eens. De rechter stelt: de werknemers worden uitgeleend binnen concern om werkzaamheden te verrichten onder toezicht en leiding van de zusteronderneming, hiermee is sprake van uitzenden.

De B.V. stapt naar de Hoge Raad, deze verwijst de zaak naar een ander Gerechtshof. Deze rechter kijkt er anders naar. De B.V. moet niet worden gezien als een uitzendbureau, maar als een interne personeelsvennootschap. De werkzaamheden van deze B.V. kunnen niet los worden gezien van de activiteiten van het gehele concern. Daarnaast is er sprake van een normaal arbeidscontract dat in z'n geheel niet vergelijkbaar is met de tijdelijke contracten binnen de uitzendwereld. De indeling in sector 45 is hiermee de enige juiste.

Vragen

Heeft u vragen, maak gerust een afspraak met onze adviseur.

Deel deze pagina

Laatste update op 01-11-2015
Artikel gemaakt op 19-08-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Uitzendbureau en belastingen Sectorindeling uitzendbureau

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap