Ondernemer met één opdrachtgever
Een ondernemer met één opdrachtgever wordt vaak door de Belastingdienst niet gezien als ondernemer. Of de ondernemer zijn werkzaamheden via een B.V. of in een eenmanszaak (of VOF) heeft uitgeoefend maakt niet uit. Volgens de rechter ligt dit anders, ook een ondernemer met één opdrachtgever kan een echte ondernemer zijn.
Op grond van de uitspraak van een Rechtbank en het Gerechtshof heeft u voldoende input om te kunnen bepalen of u ondernemer bent of niet.
Procedure ondernemer met één opdrachtgever
Het Gerechtshof in Den Haag is in 2018 van mening dat een ondernemer met één opdrachtgever een normale en echte fiscale ondernemer is. De ondernemer draaide en topte paprika's en had hiervoor een eigen onderneming (eenmanszaak). De rechter stelt vast dat de heer X voldoende zelfstandigheid had en een redelijke omzet heeft gehaald. De opdracht wordt gesloten per vierkante meter grond met paprika's, hierop wordt een opdracht (aanneemsom) afgesproken. Het risico voor weersomstandigheden, groei van de planten, de tijd en omvang van de werkzaamheden ligt bij X. De rechter is van mening dat X een echte ondernemer is, de belangrijkste redenen zijn:
- ondernemersrisico;
- voldoende omzet;
- zelfstandigheid;
- kan van omzet / winst in levensonderhoud voorzien;
- ondernemer is verantwoordelijk voor schade;
- tarieven met opdrachtgever zijn zakelijk;
- risico meer en minder tijd voor ondernemer.
Noot fiscaal jurist over ondernemer met één opdrachtgever
In dit geval ging de rechter er eens goed voor zitten. De Inspecteur had zijn feitelijke huiswerk goed gedaan, maar de regels iets te makkelijk uitgelegd. De investeringen van de ondernemer waren beperkt (mobiele telefoon, gereedschap en laptop) maar een ondernemer in de tuinbouw heeft ook niet veel nodig. Deze ondernemer was voor 90% van zijn omzet afhankelijk van één opdrachtgever (totaal 4 opdrachtgevers). De Inspecteur en de Rechtbank waren het nog met elkaar eens, geen ondernemer. Het Gerechtshof legt een betere formulering aan (zie boven). Het feit dat er niet veel reclame wordt gemaakt en weinig wordt geïnvesteerd is volgens het Gerechtshof niet zo belangrijk. De ondernemer heeft recht op ondernemersfaciliteiten (fiscale voordelen) en wordt als "echte" ondernemer gezien. Conclusie is dat de feiten van belang zijn voor de beoordeling van een ondernemer, er is niet altijd een vaste wet of regel. Goed advies en een zorgvuldige voorbereiding (en vastlegging in overeenkomsten) zijn wel van belang.
Vragen ondernemerschap of discussie met de Belastingdienst als ZZPer?
Heeft u vragen? Bel of mail gerust.
Bron jurisprudentie één opdrachtgever en ondernemerschap
rechtbank Zeeland west Brabant d.d. 29 november 2019 ECLI:NL:RBZWB:2019:5311
Gerechtshof Den Haag 8 mei 2018 (ECLI:NL:GHDHA:2018:1184)