Misleidende informatie ZZPer
Op dit moment staat het internet vol met foute adviezen voor ZZPers. De adviezen worden gegeven door organisaties die een verdienmodel hebben gemaakt van het voorkomen van schijnzelfstandigheid. In de Telegraaf stond op 21 november 2024 een artikel met de toepasselijk koptekst "ZZP'ers gewaarschuwd voor misleidende informatoe over controle door fiscus, BV oprichten is zinloos". Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ZZpers weer volledig controleren, de meeste controles zullen bij de opdrachtgevers (vooral in de bouw, zorg en interim managers/ adviseurs). Wij merken dat de eerste onderzoeken al worden gestart.
Quickscan: voor zelfstandigen hebben wij een met Damste Advocaten (vestigingen in Hengelo, Amsterdam en Enschede) een zogenaamde quickscan ontwikkeld. Via deze quickscan brengen wij - tegen beperkte kosten - in beeld wat de risico's zijn voor opdrachtgevers en zzpers.
BV oprichten om schijnzelfstandigheid te voorkomen
Het simpel oprichten van een BV of aangaan van een samenwerkingverband (vof of maatschap) (lees ook dit artikel). In het artikel van de Telegraaf lezen wij het volgende (citaten):
- In die zoektocht moeten zelfstandigen oppassen niet in misleidende informatie te trappen, zo waarschuwen ambtenaren tijdens een door het ministerie van SZW en de Belastingdienst georganiseerde webinar.
- Wij zien partijen die via websites en sociale media propageren dat het oprichten van een bv je beschermt tegen het risico om naheffingen te krijgen”, aldus het afdelingshoofd van het ministerie
- Volgens die adviezen zouden de zzp’ers controles op schijnzelfstandigheid ontlopen, omdat ze in loondienst gaan bij hun eigen bv. „Maar dat heeft weinig zin. Iemand die onder werkgeversgezag staat is ook een werknemer als hij via zijn eigen bv werkt. Wij kijken door dit soort constructies heen.”
- Daarvoor waarschuwt ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). „Er duiken momenteel allemaal zogenaamde experts op die zzp’ers garanderen dat ze niet in de problemen komen als ze hun formule of stappenplan volgen”,
- ...ziet meer schijnoplossingen voorbij komen. „Denk aan constructies als een maatschap, vennootschap of corporatie. Vaak zit daar een verdienmodel achter. De mensen die zo’n constructie graag voor jou optuigen kunnen daar namelijk aan verdienen.”
Noot fiscaal jurist inzake schijnzelfstandigheid
Het gedoe omtrent ZZPers loopt al jaren, in het zogenaamde Deliveroo arrest kwamen de eerste signalen. Ook kwam de discussie omtrent contracting of schijnzelfstandigheid voorbij. De schijnzelfstandigheid moet via de wet DBA worden voorkomen. Dat er wordt gehandhaafd per 1 januari 2025 wordt op dit moment wel duidelijk. In dit kader is het wel vreemd dat het ministerie van financien ook na 1 januari 2025 - op de afdeling herstel toeslagen - nog gewoon met schijnzelfstandigen blijft werken. Zal de belastingdienst hier ook op 2 januari 2025 op de stoep staan ?
Met de aankondiging van de Belastingdienst dat zij vanaf 1 januari 2025 weer streng gaat controleren op de inzet van ZZP’ers, is er in veel sectoren onrust ontstaan. De Belastingdienst heeft een beoordelingskader bekend gemaakt in november 2024. Ook het ministerie is met een toelichting gekomen "ZZPer ja of nee". Ook heeft de het ministerie van sociale zaken een keuze hulp opgesteld, deze kunt u hier raadplegen. De Raad van State is van mening dat de nieuwe regeling tekort schiet en niet voldoet (zie notitie 6 november 2024).
Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat het ook na deze datum mogelijk blijft om met ZZP'ers te werken zonder het risico van een dienstverband. Echter, de spelregels veranderen en de risico’s worden groter. Om goed voorbereid te zijn is het essentieel dat u nu al inzicht krijgt in waar uw organisatie risico’s loopt bij de inzet van ZZP’ers. Is er sprake van werkinhoudelijke aansturing of organisatorische inbedding? Hoe staat het met het ondernemerschap van uw zelfstandigen? Volgens onderzoek van diverse accountantskantoren zijn in diverse sectoren veel ondernemers (soms meer dan de helft) schijnzelfstandig (zie artikel inzake landbouw).
Het is belangrijk om nu al stappen te ondernemen om risico’s te vermijden. Het werken met ZZP’ers kan na 1 januari 2025 nog steeds, maar u moet aantonen dat de samenwerking voldoet aan de regels. Dit betekent dat u de werkinhoudelijke aansturing, de organisatorische inbedding en het ondernemerschap van de zelfstandige helder moet hebben.
Daarnaast is het verstandig om uw bestaande samenwerkingsverbanden te laten toetsen. Zijn er contracten die moeten worden aangepast? Moet er iets veranderen in de dagelijkse praktijk? Het is van groot belang dat uw bedrijf tijdig de juiste maatregelen treft om toekomstige problemen te voorkomen
Vragen? Stuur ons gerust een e-mail, wij nemen dan contact met u op.