Handboek ondernemen 2025
De Belastingdienst heeft het Handboek Ondernemen 2025 gepubliceerd. Het handboek is vooral gericht op de zelfstandige ondernemer, maar ook als de onderneming een andere rechtsvorm staan er praktische tips in deze publicatie. Het handboek van de Belastingdienst is bestemd voor ondernemers in Nederland maar ook voor starters. Het handboek staat vol met praktische zaken over:
- Keuze van Rechtsvorm: Onderzoek zorgvuldig de belastingimplicaties van verschillende rechtsvormen zoals eenmanszaak, bv, of vof.
- Ondernemersaftrek: Zorg dat je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar om te profiteren van aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
- Administratie: Houd een gedetailleerde administratie bij van inkomsten, uitgaven, en uren. Dit maakt belastingaangiftes eenvoudiger en voorkomt problemen bij controles.
- Financiering: Overweeg diverse financieringsopties zoals bedrijfsleningen, crowdfunding, en subsidies. Denk ook aan belastingvoordelen van bepaalde financieringsvormen.
- Bedrijfsruimte: Bepaal goed of een pand tot privé- of ondernemingsvermogen behoort vanwege fiscale gevolgen zoals waardevermeerdering en aftrekbare kosten.
- Kostenbeheer: Identificeer alle zakelijke kosten die aftrekbaar zijn en houd ze goed bij om je belastingdruk te verlagen.
- Btw-verplichtingen: Weet wanneer je btw moet berekenen over inkomsten en aankopen, en zorg voor een juiste administratie daarvan.
- Loonheffing: Zorg dat je weet hoe de loonheffingen werken als je personeel in dienst hebt, inclusief het melden bij de belastingdienst en bijkomende administratieve verplichtingen.
- Verzekeringen: Investeer in zakelijke verzekeringen zoals aansprakelijkheidsverzekering, ziektekostenverzekering, en arbeidsongeschiktheidsverzekering om risico's te beperken.
- Contracten: Gebruik altijd schriftelijke contracten voor zakelijke afspraken om misverstanden en juridische problemen te voorkomen.
- Digitale Veiligheid: Zorg voor sterke cybersecuritymaatregelen om je digitale bedrijfsinformatie en klantgegevens veilig te houden.
- Belastingaangifte: Doe je belastingaangifte op tijd en betaal de verschuldigde belastingen correct om boetes en belastingrente te vermijden.
- Omgaan met veranderingen: Bereid je voor op mogelijke ingrijpende veranderingen, zoals verkoop, overname, of beëindiging van de onderneming en begrijp de fiscale impact hiervan.
- Personeelsbeleid: Zorg voor een goed personeelsbeleid, inclusief arbeidscontracten, een correcte loonadministratie, en naleving van alle fiscale verplichtingen.
- Internationaal Zakendoen: Wees op de hoogte van internationale belastingregels en -verplichtingen als je zakendoet buiten Nederland.
- Innovatie: Investeer in innovatie en R&D, ook vanwege fiscale voordelen zoals de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).
- Milieuverplichtingen: Houd je aan milieuregels en verken eventuele fiscale voordelen voor milieuvriendelijke bedrijfsactiviteiten.
- Fiscale Planning: Maak regelmatig fiscale planningsstrategieën om efficiëntie te maximaliseren en belastingdruk te minimaliseren.
Noot fiscaal jurist inzake handboek ondernemen
Via google of AI (zoals chat GPT) kun je als ondernemer veel praktische tips vinden. De vraag is echter altijd "klopt dit en is het volledig voor mij". Bent u ondernemer en wilt u optimaal gebruik maken van alle fiscale mogelijkheden en/of heeft u het gevoel dat u teveel belasting zou betalen en/of opties onbenut laat? Laat ons gerust eens meekijken via een fiscale APK. Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor uw situatie, stuur ons hiervoor een e-mail.