Geen aftrek BTW op loon in natura
Als een (BTW-)ondernemer zaken koopt, dan kan de ondernemer (of de B.V.) de in rekening gebrachte omzetbelasting verrekenen. In sommige gevallen is de BTW-aftrek niet of beperkt toegestaan. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat de BTW op loon in natura niet mag worden verrekend.
Loon in natura en BTW
Een ondernemer mag de BTW op zogenaamd loon in natura (en ook voor drank en eten) dat wordt verstrekt aan werknemers niet in aftrek brengen, tenminste als dit gratis of tegen een niet kostendekkende vergoeding worden verstrekt. Deze aftrekuitsluiting is niet in strijd met het Europese recht. In 2008 heeft de Hoge Raad bepaald dat deze BTW wel aftrekbaar was, de reden was dat de bepaling in het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) in strijd zou zijn met het Europese Recht. De Hoge Raad was in 2012 een andere mening toegedaan, aftrek is niet toegestaan.
Uitspraak Hoge Raad
Op 21 december 2012 heeft de Hoge Raad bepaald dat, indien een ondernemer aan zijn werknemer een mobiele telefoon ter beschikking stelt, de BTW hierop niet mag worden verrekend. De werknemer gebruikte de telefoon zakelijk, maar ook voor privédoeleinden. In deze casus kreeg de werknemer ook gratis eten in de bedrijfskantine. De werknemer betaalde hiervoor een zeer kleine vergoeding, deze was zeker niet kostendekkend.
Invloed op uw bedrijf
Veel ondernemers verrekenen alle in rekening gebrachte BTW op loon in natura, op grond van de uitspraak uit 2008 is dit ook prima. Vanaf nu (zeg 2013) is dit niet meer mogelijk. Voor 2012 hoeft u dus nog geen correctie aan te brengen, feitelijk pas vanaf de datum van de cassatie-uitspraak (21 december 2012). Er zijn meerder correcties op de BTW in Nederland, de belangrijkste zijn:
- Correctie BTW privégebruik van een auto van de zaak.
- Correctie BTW op een bedrijfspand dat ook privé wordt gebruikt.
- Uitsluiting BTW voor horecabetalingen.
- Uitsluiting in het besluit BUA.