Business seats en BTW
Vele ondernemers hebben business seats of een skybox in een voetbalstadion. Hiervoor ontvangt u een factuur (met BTW). De BTW wordt verrekend en hiermee lijkt het wel rond. Het is echter zo dat de BTW (omzetbelasting) op dit soort facturen vaak niet verrekenbaar is, tenzij ...
Verrekenen BTW op skybox of business seats
Henk heeft 4 business seats (luxe stoelen) in het voetbalstadion van FC Twente. De BTW op de factuur wordt door Henk B.V. verrekend. De Inspecteur is het hier niet mee eens en legt een naheffingsaanslag op. Op grond van het Besluit Uitsluiting Aftrek (artikel 1 lid 1 letter c BUA, voor de liefhebber) mag BTW op personeelsvoorzieningen niet worden verrekend. De vraag is of de stoelen een personeelsvoorziening zijn en / of een zakelijke uitgave door Henk B.V.
De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) stelt hierover het volgende:
- Het bezoeken van sportevenementen is meestal recreatie.
- In het algemeen is het bezoeken van sportevenementen een persoonlijke keuze.
- Meestal dient deze persoonlijke keuze de privédoeleinden van de bezoeker.
- Vorenstaande geldt ook voor werknemers van Henk B.V.
- Dat de Inspecteur aanneemt / veronderstelt dat sprake is van privégebruik (dus BTW niet verrekenbaar), is volgens de Hoge Raad toegestaan.
- De spreekwoordelijke bal ligt dan bij Henk B.V., hij moet aannemelijk maken dat het zakelijk gebruik betreft.
De Hoge Raad wil in deze casus een nader onderzoek, is er sprake van zakelijk gebruik of niet? De zaak wordt verwezen.
Noot fiscaal jurist inzake BTW op skybox
Veel ondernemers zijn op zaterdag of zondag te vinden in een voetbalstadion. Mooie stoelen en gratis eten en drinken, denkt de belastinginspecteur dan. Dit moet wel privé zijn. Soms wordt er 6% en soms 21% berekend over de plaatsen in het stadion. De BTW op dergelijke stoelen of een skybox is enkel verrekenbaar als dit een zakelijk belang dient. De kosten zullen veelal wel aftrekbaar zijn van de winst van de B.V., edoch als het een consumptief karakter draagt is er veelal discussie met de Belastingdienst over de te verrekenen BTW. Het BUA kan namelijk ook van toepassing zijn op zakelijke kosten (artikel 15 lid 1 wet Omzetbelasting in combinatie met het BUA). De rechter komt tot deze conclusie omdat:
- voor personeel is het ontspanning;
- voor relaties is het een geschenk.
Veelal zal een deel van de kosten zien op sponsoring, een deel op eten en drinken en een deel op de stoelen / ruimte in het stadion. Als de factuur door de voetbalclub juist is gesplitst, heeft u een stuk minder snel discussie met de Belastingdienst. Tevens is het verstandig dat de voetbalclub een onderscheid maakt in 6% BTW (openstellen sportevenement) en 21% BTW (sponsoring). Overleg dit eens met uw lokale voetbalclub !
Er is een bijzondere regeling voor verstrekking van spijzen en dranken aan personeel onder de kostprijs (art. 3 BUA). Er moet dan wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De verstrekking per begunstigde is € 227 of minder.
- Berekening netto personeelsverstrekking: (aanschafkosten excl. BTW + 25% opslag – van personeel ontvangen bedragen) / aantal personeelsleden.
Let op: de verstrekking van spijzen en dranken in horecagelegenheden valt hier niet onder, tijdens een voetbalwedstrijd lijkt hier wel onder te vallen.
Wat moet u als ondernemer doen?
- Zorg in overleg met uw voetbalclub voor een juist gesplitste factuur.
- Hou een lijst bij met wie u naar een voetbalwedstrijd bent geweest.
- Als u privé naar het voetbal gaat, verreken dan niet alle BTW.
Als uw personeel mee gaat naar een wedstrijd om zakenrelaties te begeleiden, is sprake van zakelijk gebruik zonder privé doelstellingen, het BUA is dan niet van toepassing. Het is verstandig om een lijst bij te houden.
Bron business seats en BTW
Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 6 februari 2015 (ECLI NL RBZWB 2015 880).
Hoge Raad 29 juni 2018 (ECLI:NL:HR:2018:1021).