BTW en administratieve verplichtingen
Veel ondernemers zijn ook BTW-ondernemer. Als BTW-ondernemer heeft u vele administratieve verplichtingen, in dit artikel een weergave van de formaliteiten. De administratie moet op elk moment volledig en juist zijn, en daarnaast eenvoudig bereikbaar en benaderbaar. Ook moet u de informatie (op papier en digitaal) bewaren gedurende 7 jaar. Doet u dit niet of niet volledig, dan kunt u bij een boekenonderzoek problemen met de Belastingdienst verwachten.
Maandelijks of per kwartaal BTW-aangifte
Een BTW-ondernemer moet eens per maand of kwartaal aangifte doen voor de omzetbelasting. Als de omzet per jaar lager is dan € 20.000, dan mag u per jaar aangifte doen. Soms hoeft u helemaal geen aangifte te doen, u moet dan een beroep doen op de kleine ondernemersregeling.
Verplichting voor BTW-ondernemers
Voor ondernemers gelden er enkele speciale verplichtingen. De belangrijkste informatie welke altijd beschikbaar moet zijn is:
- Omzet facturen (uitgaande);
- Kosten facturen (inkomende);
- Informatie omtrent invoer van goederen;
- Informatie omtrent uitvoer van goederen;
- Informatie over grensoverschrijdende diensten of leveringen;
- Aantekeningen welke met bovenstaande feiten samenhangen (bij de stukken en op chronologische / genummerde volgorde per aangifte tijdvak).
De volgende informatie aangaande bovenstaande moet - gedurende tenminste 7 jaar - worden bewaard (op papier en digitaal, maak ook een kopie / backup):
- Voorraadadministratie;
- Loonadministratie;
- Debiteurenadministratie;
- Crediteurenadministratie;
- Grootboek;
- In- en verkoopboek;
- Gegevens van derden aangaande administratie;
- Informatie aangaande onroerende zaken (10 jaar bewaren).
Vragen over BTW-verplichtingen
Als u vragen of opmerkingen heeft aangaande uw administratie of een boekenonderzoek, dan kunt u altijd eens een gesprek met ons inplannen. Als een ondernemer niet voldoet aan de administratieplicht, dan kan de bewijslast worden omgekeerd, dit kan veel problemen veroorzaken. Ook is de administratie soms niet meer aanwezig (verbrand, verdwenen, gestolen, etc.), dit risico komt volgens vaste jurisprudentie voor rekening van de ondernemer.