print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Loonbelasting

De Quick scan van Damste Advocaten en Jongbloed Fiscaal Juristen

Met de aankondiging van de Belastingdienst dat zij vanaf 1 januari 2025 weer streng gaat controleren op de inzet van ZZP’ers, is er in veel sectoren onrust ontstaan. De Belastingdienst heeft een beoordelingskader bekend gemaakt in november 2024. Ook het ministerie is met een toelichting gekomen "ZZPer ja of nee".  Ook heeft de het ministerie van sociale zaken een keuze hulp opgesteld, deze kunt u hier raadplegen. De Raad van State is van mening dat de nieuwe regeling tekort schiet en niet voldoet (zie notitie 6 november 2024). Er is ook een totaaloverzicht gemaakt, hier staan vrijwel alle richtlijnen en aanwijzingen op 1 pagina.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat het ook na deze datum mogelijk blijft om met ZZP'ers te werken zonder het risico van een dienstverband. Echter, de spelregels veranderen en de risico’s worden groter. Om goed voorbereid te zijn is het essentieel dat u nu al inzicht krijgt in waar uw organisatie risico’s loopt bij de inzet van ZZP’ers. Is er sprake van werkinhoudelijke aansturing of organisatorische inbedding? Hoe staat het met het ondernemerschap van uw zelfstandigen? Volgens onderzoek van diverse accountantskantoren zijn in diverse sectoren veel ondernemers (soms meer dan de helft) schijnzelfstandig (zie artikel inzake landbouw).

Vraag nu de quick scan hier aan !

Zachte landing na opheffing handhavingsmoratorium per 2025

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer volledig handhaven als het gaat om arbeidsrelaties van (vermeende) ondernemers. Dit wil zeggen dat vanaf 2025 weer naheffingsaanslagen loonheffingen kunnen worden opgelegd (terugwerkende kracht tot 1 januari 2025, tenzij sprake is van kwaadwillendheid of indien afspraken niet worden nagekomen). Naar aanleiding van een motie (de motie Aartsen c.s) zullen ondernemers niet te strak worden aangepakt, dus minder snel (verzuim en vergrijp) boetes. De goedgekeurde modelovereenkomsten blijven tot eind 2029 gewoon van toepassing (motie van Oostenbruggen c.s.). Voor een nadere toelichting is een internetsite door de overheid opgezet.

ZZP’ers en de Belastingdienst: Wat ondernemers moeten weten voor 2025

Jongbloed Fiscaal Juristen en Damste Advocaten hebben samen een **quick scan** ontwikkeld die u duidelijkheid geeft. Deze scan helpt u de belangrijkste risico’s in kaart te brengen en biedt concrete aanbevelingen om problemen te voorkomen.

Wees proactief en voorkom onaangename verrassingen! Vraag nu onze quick scan aan en zorg ervoor dat uw organisatie voldoet aan de nieuwe eisen.

Werken met zelfstandigen vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer streng controleren op de inzet van ZZP’ers. Dit is het einde van het handhavingsmoratorium dat enkele jaren geleden werd ingevoerd. Veel ondernemers hebben hiervan geprofiteerd door met ZZP’ers samen te werken zonder dat er directe controle of sancties volgden. Echter, deze soepelere periode loopt af en veel bedrijven vragen zich af: hoe kunnen we nog gebruikmaken van de diensten van ZZP’ers zonder dat we risico lopen op een dienstverband?

In deze blog bespreken we de veranderingen die op komst zijn en wat u als ondernemer nu kunt doen om goed voorbereid te zijn.

Wat verandert er op 1 januari 2025?

De Belastingdienst kondigt aan vanaf 2025 weer actief te gaan controleren op de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen. Dit betekent dat bedrijven die ZZP’ers inhuren moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Bij een dienstverband bent u als ondernemer namelijk verplicht om loonheffingen af te dragen en krijgt u te maken met arbeidsrechtelijke verplichtingen.

De belangrijkste criteria waarop gecontroleerd wordt, zijn onder andere:

  • Werkinhoudelijke aansturing: Geeft de opdrachtgever direct leiding aan de ZZP’er in de uitvoering van de werkzaamheden?
  • Organisatorische inbedding: Is de ZZP’er een vast onderdeel van de organisatie en werkt hij/zij onder dezelfde voorwaarden als werknemers?
  • Ondernemerschap van de ZZP’er: Draagt de zelfstandige zelfstandig ondernemersrisico en handelt hij/zij als ondernemer met meerdere opdrachtgevers?

Als een van deze elementen niet op orde is kan de Belastingdienst concluderen dat er sprake is van een dienstverband, met als gevolg forse naheffingen en boetes.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is belangrijk om nu al stappen te ondernemen om risico’s te vermijden. Het werken met ZZP’ers kan na 1 januari 2025 nog steeds, maar u moet aantonen dat de samenwerking voldoet aan de regels. Dit betekent dat u de werkinhoudelijke aansturing, de organisatorische inbedding en het ondernemerschap van de zelfstandige helder moet hebben.

Daarnaast is het verstandig om uw bestaande samenwerkingsverbanden te laten toetsen. Zijn er contracten die moeten worden aangepast? Moet er iets veranderen in de dagelijkse praktijk? Het is van groot belang dat uw bedrijf tijdig de juiste maatregelen treft om toekomstige problemen te voorkomen.

De oplossing: een quick scan voor uw bedrijf

Om u te helpen, hebben Jongbloed Fiscaal Juristen en Damste Advocaten een **quick scan** ontwikkeld. Deze quick scan biedt een praktische beoordeling van de risico’s die uw bedrijf loopt bij het inhuren van ZZP’ers. Wij brengen in kaart waar u mogelijk tegen problemen aanloopt en welke aanpassingen nodig zijn om volledig compliant te zijn met de nieuwe regelgeving.

Met onze quick scan krijgt u:

  • Inzicht in uw huidige samenwerking met ZZP’ers.
  • Duidelijke aanbevelingen voor aanpassingen in de praktijk.
  • Concrete handvatten om risico’s te beperken.
  • Voorbeeld afspraken en overeenkomsten voor de praktijk.

Vraag nu de quick scan hier aan !

Wacht niet tot de Belastingdienst bij u op de stoep staat. Voorzie uw bedrijf nu al van de zekerheid dat u ook na 1 januari 2025 kunt blijven werken met ZZP’ers zonder problemen. Vraag vandaag nog onze quick scan aan en zorg ervoor dat u volledig voldoet aan de nieuwe eisen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Door actief maatregelen te nemen en gebruik te maken van de quick scan, zorgt u ervoor dat uw organisatie klaar is voor de nieuwe realiteit van werken met ZZP’ers.

Bron bestanden

Totaaloverzicht site belastingdienst

Quickscan aanvragen om problemen met ZZPer te voorkomen?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 19-12-2024
Artikel gemaakt op 05-11-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting ZZP quickscan Damste Jongbloed

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap