Verloonde uren bij WTL-regeling
Bij zowel de loonkostenvoordelen als de LIV-regelingen komt het begrip verloonde uren veelvuldig terug. Op grond van onder meer de verloonde uren wordt uw recht immers bepaald; veelal in de vorm van een bedrag per verloond uur. U geeft deze uren door via de loonaangifte en dus is het van belang dat u de processen goed op orde heeft. Maar wat zijn verloonde uren eigenlijk?
Hoofdregel verloonde uren
Verloonde uren zijn uren waarover loon is betaald, zoals de gewerkte uren. Maar uren waarover u loon betaald zijn bijvoorbeeld ook: opgenomen vakantie-uren, betaalde overuren en doorbetaalde uren tijdens ziekte. De grens ligt bij uren die wel zijn gewerkt, maar niet zijn betaald (onbetaald overwerk, ADV) of uren die niet gewerkt zijn en niet betaald zijn (onbetaald verlof). De belastingdienst heeft deze regel gevangen in de catchy zin: elk beloond uur is een verloond uur.
Het genietingstijdstip volgt de reguliere loonbepalingen. U geeft de verloonde uren dus aan over het tijdvak waarin de werknemer het loon geniet, tenzij zich een uitzonderingssituatie voordoet. Dit is de welbekende loon-in/loon-over systematiek die wij hier verder niet behandelen.
Verloonde uren worden altijd afgerond. Minder dan 0,5 wordt 0 en meer dan 0,5 wordt 1.
Enkele uitzonderingen bij verloonde uren
Er zijn situaties waarin het aantal verloonde uren wijzigt, maar waarbij u daar wellicht niet direct aan denkt. Wij noemen:
- Werkonderbrekingen die leiden tot een korting op het aantal verloonde contracturen. De verloonde uren dalen mee.
- Een WGA-uitkering die een eigenrisicodrager betaalt. Dit zijn geen verloonde uren.
- U verloont tegen stukloon. Het aantal verloonde uren is dan in beginsel nihil, tenzij u bekend bent met het urenaantal.
Enkele voorbeelden van verloonde uren
Hieronder halen wij een aantal voorbeelden aan uit het memo van de belastingdienst over verloonde uren. Zonder uitputtend te zijn willen wij hiermee de complexiteit van de materie duiden.
Voorbeeld 1 – uitruilregeling
Werknemer ruilt 8 uur werken in voor een nettokostenvergoeding. Dit leidt tot een daling van het aantal verloonde uren met 8. Zou echter het verloonde bedrag per uur afnemen, maar het aantal uren waarover betaald wordt, dan is van vermindering van het aantal verloonde uren geen sprake.
Voorbeeld 2 – uitruilregeling
Werknemer heeft een pot met 100 overuren en ruilt deze uit tegen een gericht vrijgestelde vergoeding voor extraterritoriale kosten. Dat leidt niet tot verloonde uren, want de vergoeding behoort niet tot het loon.
Voorbeeld 3 – uitkering
U betaalt als werkgever een ziektewetuitkering tijdens de dienstbetrekking, maar ook een aanvulling op het loon. Er geldt nu een samenvoegingsbepaling en u geeft de gebruikelijke verloonde uren door.