Personeelslening
Leent een werkgever geld aan zijn werknemer en voldoet de werknemer minder rente dan marktconform is (bij kredietverlener) dan moet dit voordeel worden gezien als loon. Voor personeelsleningen voor een (elektrische) fiets of scooter mag dit voordeel op nihil worden gewaardeerd (cafetaria regeling). Bij alle andere leningen moet het voordeel worden belast. Bij leningen inzake de eigen woning zijn ook de extra kosten (zoals hypotheek of advies) belast als loon
Einde renteloze lening
Sinds 2016 mag de werkgever niet meer renteloos geld aan een werknemer lenen, bijvoorbeeld voor de eigen woning. Het rentevoordeel wordt dan gezien als loon.
Rentevoordeel personeelslening belast als loon
U kijkt op google om te zien wat een marktconforme rente is. Deze rente kunt u het beste via een print opslaan bij uw personeelsadministratie. Het verschil tussen de marktconforme rente en de in rekening gebrachte rente moet u als loon aanmerken. Tevens is het wenselijk dat de lening schriftelijk wordt vastgelegd. Denk er ook aan dat in de leningsovereenkomst afspraken worden gemaakt over:
- Aflossing
- Zekerheid
- Verrekenen aflossing en rente met salaris
- Regeling bij vertrek
- Mede ondertekenen door partner (soms vereiste)
U mag het rentevoordeel aanwijzen als eindheffingsloon. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever dan 80% eindheffing. De regeling geldt ook voor ex werknemers. Kijk voor de regeling ook in het handboek loonheffing bij onderdeel 22.2.5.