Doorbetaaldloonregeling
Indien een werknemer in het kader van zijn (hoofd-)dienstbetrekking een (neven-)dienstbetrekking vervult bij een andere werkgever, is er in beginsel sprake van twee afzonderlijke dienstbetrekkingen en ook van twee inhoudingsplichtigen. De wet op de loonbelasting 1964 biedt een mogelijkheid om onder voorwaarden en na eventuele goedkeuring loon door te betalen via de “hoofdwerkgever”. Zo hoeft slechts de hoofdwerkgever loonheffing in te houden en af te dragen. Deze regeling geldt alleen als de nevenbetrekking wordt vervuld uit hoofde van de hoofdbetrekking.
Loonbelasting
De doorbetaaldloonregeling is alleen van toepassing indien de inspecteur dat bij voor bezwaar vatbare beschikking vaststelt. Deze beschikking is niet nodig als de werknemer een aanmerkelijk belang heeft in zowel de hoofdwerkgever als in de nevenwerkgever. De doorbetaaldloonregeling ziet in beginsel alleen op de loonbelasting en niet op de werknemersverzekeringen.
Werknemersverzekeringen
Met ingang van 2009 is bepaald dat de doorbetaaldloonregeling slechts voor de werknemersverzekeringen geldt indien bij de hoofdbetrekking werknemersverzekeringspremies verschuldigd zijn. Als alleen de nevenbetrekking onder de werknemersverzekeringen valt, zal de doorbetaaldloonregeling niet van toepassing zijn.
DGA
Indien een DGA in de werkmaatschappij (nevenbetrekking) een gering belang hebben, zal hij verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Dit terwijl zij meestal een 100% belang hebben in de holding (hoofdbetrekking). In deze situatie mag de doorbetaaldloonregeling wel worden toegepast voor de loonbelasting, maar is deze voor de werknemersverzekeringen niet van toepassing.
Regeling aanwijzing DGA
Ter zake de vraag of sprake is van het verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen is het voor een DGA van belang of hij op grond van de regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016 (ingegaan op 1 januari 2016) wel of niet verzekerd is.
Bovenstaande problematiek komt vaak voor bij werkmaatschappijen waar de werkzame DGA een minderheidsbelang houdt in de uiteindelijke werkmaatschappij, hetgeen zich voordoet bij o.a. een management buy in, een (gefaseerde) management buy out of werknemersparticipatie.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met de auteur van dit artikel.
Bron: