print sitemap zoeken disclaimer contact

Vooroverleg inzake beoordeling arbeidsrelatie met de Belastingdienst

De schrik is menig opdrachtgever en opdrachtnemer op het hart geslagen toen bekend werd gemaakt dat het handhavingsmoratorium met ingang van 1 januari 2025 zou worden beeindigd. Een aantal controles van de Belastingdienst op de inzet van schijnzelfstandigen deed deze schrik nog eens toenemen. In overleg met Damste advocaten hebben wij via onze quickscan al vele ondernemers mogen adviseren. Bepaalde sectoren zoals de bouw, zorg, onderwijs en schoonmaakwereld liggen onder een vergrootglas.

Publicaties inzake handhavingsplan arbeidsrelaties

Inmiddels is een Toelichting gepubliceerd door de Belastingdienst met betrekking tot het beslis en afwegingskader bij de Beoordeling van arbeidsrelaties. Ook is op 18 december 2024 het Handhavingsplan arbeidsrelaties bekend gemaakt. Helaas brengen deze niet de gewenste duidelijkheid.

Immers volgens het Handhavingsplan kan sprake zijn van

  1. een waarschuwing;
  2. een aanwijzing of;
  3. een correctieverplichting.

Een echte toelichting welk instrument wanneer wordt ingezet ontbreekt, terwijl de arbeidsmarkt daarop juist zit te wachten. En laten we eerlijk zijn, op basis van het gezegde gelijke monniken gelijke kappen, is deze verwachting vanuit de arbeidsmarkt ook volstrekt gerechtvaardigd.

Vooroverleg belastingdienst inzake arbeidsrelaties

Inmiddels is ook het formulier ‘verzoek vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie’ beschikbaar. Middels dit formulier kan een standpunt van de belastingdienst worden gevraagd met betrekking tot een arbeidsrelatie. In de bijbehorende ‘checklist verzoek vooroverleg’ staat welke informatie u moet vermelden in het verzoek om vooroverleg.

Bij de aan te leveren feiten en omstandigheden worden alle elementen uit het zogenoemde Deliveroo-arrest langsgelopen:

  1. De aard en de duur van de werkzaamheden;
  2. De manier waarop de werkzaamheden en werktijden zijn bepaald;
  3. De mate waarin de werkzaamheden en opdrachtnemer onderdeel zijn van de organisatie van de opdrachtgever;
  4. Is er wel of geen verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren?
  5. Op welke manier zijn de afspraken tussen partijen tot stand gekomen?
  6. Hoe is de hoogte van de beloning bepaald en hoe wordt deze uitbetaald;
  7. De hoogte van de beloning;
  8. De mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt;
  9. De mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt (waaronder het aantal opdrachtgevers).

De vraag is natuurlijk wat is de zin en de onzin van een dergelijk vooroverleg. Bij de meeste lopende controles wordt in dubio pro fiscus geoordeeld. Als uw verzoek om vooroverleg gewoon wordt aangemerkt als gewenste zekerheid is er geen probleem. Als daarentegen het verzoek wordt uitgelegd als een omstandigheid dat u ook zelf twijfelt over de kwalificatie van de arbeidsrelatie, is zo’n verzoek om vooroverleg een doodgeboren kindje. Het is leuk bedacht, maar het lost niets op.

Intussen gaat het in diverse gerechtelijke uitspraak alle kanten op. De holistische waardering van alle feiten en omstandigheden leidt even vaak tot de conclusie dat sprake is van een arbeidsovereenkomst als tot de conclusie dat daarvan geen sprake is. Voorlopig geen echte duidelijkheid dus....wij wensen de ondernemer succes en sterke.

Zonder direct voor eigen parochie te willen spreken kan een quick scan wel de risico's bij de opdrachtgever in beeld brengen en deze substantieel beperken. Geven wij dan wel garantie? Dat blijft altijd lastig, immers soms zijn de formele vastleggingen volledig in on balans met de werkelijkheid of worden we weer ingehaald door nieuwe jurisprudentie.

Bronnen fiscale arbeidsrelatie bij ondernemers

Kamervragen schijnzelfstandigheid dd 18 september 2024

Afwegingskader dienstbetrekking Belastingdienst

Publicatie handhavingsplan

Brochures belastingdienst inzake arbeidsrelaties

Verzoek vooroverleg belastingdienst inzake arbeidsrelaties

Checklist verzoek vooroverleg belastingdienst

Hoge Raad 24 maart 2023 ECLI:NL:HR:2023:443

Vragen over arbeidsrelaties of schijnzelfstandigheid?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 08-01-2025
Artikel gemaakt op 08-01-2025
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Vooroverleg belastingdienst arbeidsrelatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap