Sinterklaasfeest en belastingen
De goedheiligman is weer in het land, dit samen met zijn roetveeg pieten. De fiscale regels voor een dergelijk feest zijn redelijk eenvoudig maar dan moet u wel de fiscale regels hanteren, in dit artikel een helder overzicht zodat u naheffingen en fiscale boetes kunt voorkomen.
Sinterklaas komt op kantoor.
Fiscaal kunt u het beste het sinterklaasfeestje op kantoor vieren. Strooigoed, (duurdere) chocoladeletters, drinken en speculaas zijn dan belastingvrij (nihil waardering). Voor andere kosten (zoals inhuren hulp sinterklaas) kunt u kijken naar de vrije ruimte en/of de eindheffingsregeling toepassen.
Sinterklaas op externe locatie
Als het feestje op een externe locatie zou plaatsvinden moeten deze consumpties (en de rest van de koten) als loon worden belast, het feestje wordt dan dubbel zo duur. De belastingheffing kan via de eindheffingsregeling plaatsvinden (of onderbrengen in de vrije ruimte). Alle kosten (inclusief consumpties en entertainment) worden dus als loon gezien.
Geschenken en versnaperingen voor thuis
Cadeautjes of versnaperingen die medewerkers of hun gezin mee naar huis krijgen, zijn altijd belast loon. Dit kan als regulier loon worden belast bij de werknemer of worden aangewezen als eindheffingsloon (ten laste van de vrije ruimte).
Regels voor niet-werknemers, zoals klanten, uitzendkrachten of ZZPers
Voor uitzendkrachten, klanten, ingehuurde ondernemers of freelancers
gelden afwijkende regels:
- Werkkostenregeling (WKR) is niet van toepassing.
- Voor verstrekkingen tot €136: 45% eindheffing.
- Voor verstrekkingen boven €136: 75% eindheffing over de totale waarde.
Concernregeling en sinterklaas feestje
Feesten georganiseerd op één werkplek zijn onbelast voor werknemers van andere vestigingen of kantoren binnen hetzelfde concern, mits de concernregeling wordt toegepast.
Noot fiscaal jurist inzake feestjes op kantoor
Een juiste splitsing van de factuur en een goede onderbouwing zijn voor personeelsfeestje belangrijk. Als een feestje niet als zakelijk wordt gezien kunnen soms alle kosten als loon worden aangemerkt en/of niet aftrekbaar zijn. Een voorbeeld is een uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 november 2021 (ECLI:NL:RBZWB:2020:5446) waarin een reis naar Lanzarote niet als zakelijk werd aangemerkt. Dit onderstreept het belang van een goede onderbouwing voor zakelijke kosten. Ook in andere uitspraken komen de fiscale gevolgen van een personeelsfeest of personeelsreis aan de orde, een opstelling
- Gerechtshof Arnhem Leeuwarden in 2002 inzake een jubileumreist (ECLI:NL:GHARN:2002:AE0499)
- Gerechtshof Den Haag in 2003 inzake een vakantiereis in plaats van personeelsreis (ECLI:NL:GHSGR:2003:AF9119)
- Gerechtshof 's Hertogenbosch in 2004 inzake een directiereis (ECLI:NL:GHSHE:2004:A05657)
- Gerechtshof 's Hertogenbosch in 2000 inzake een personeelsfeest bij een jubileum van de zaak (ECLI:NL:GHSHE:2000:AA5998)
- Rechtbank Haarlem in 2011 inzake maaltijden tijdens een feestje (ECLI:NL:RBHAA:2011:BR3269)
- Gerechtshof 's Hertogenbosch in 2021 waarbij hotelbonnen worden verstrekt tijdens personeelsfeestje (ECLI:NL:GHSHE:2021:2435)
Belangrijke tips:
- Leg duidelijk vast welke kosten zijn gemaakt en welke als eindheffingsloon worden aangewezen.
- Informeer uw werknemers en eventuele niet-werknemers over de fiscale gevolgen van verstrekkingen.
- Bereken de resterende vrije ruimte in uw WKR voordat u het feest organiseert.
- Zorg voor een overzichtelijke factuur van externe partijen waarin kosten uitgesplitst zijn (zie besluit).
- Laat een fiscale professional (of uw accountant) meekijken om risico’s op naheffingen of boetes te minimaliseren.
Als u in 2024 de vrije ruimte heeft opgemaakt kunt u de werknemer ook een lening verstrekken en hiermee de vrije ruimte in 2025 benutten, er gelden wel spelregels (aldus de kennisgroep van de belastingdienst). Als het feestje direct na overwerken heeft plaatsgevonden kan een maaltijd veelal belastingvrij worden verstrekt (zie standpunt kennisgroep belastingdienst).