print sitemap zoeken disclaimer contact

Actueel loonbelasting

Bezwaar teveel betaalde AOF premie

Volgens een artikel in de grootste krant van Nederland (Telegraaf 31 januari 2025) hebben werkgevers tientallen miljarden aan AOF premie teveel afgedragen. De premies schijnen al jaren veel hoger te zijn dan voor de sociale uitkeringen noodzakelijk is. De premies werken op deze wijze als een soort (verkapte) belastingdruk. Het overschot bedraagt ongeveer 20%. Omdat het een omslagsysteem is (premies gelijk aan uitgaven) liggen er verborgen schatten bij het UWV. De buffer bij het UWV is op dit moment 34 miljard, ruim 75% van deze buffer hangt samen met de door werkgevers betaalde AOF premie. Volgens het UWV is er zoveel aan de hand omdat er geen sprake is van een omslagstelsel maar van een integraal middelenbeheer stelsel. Er is derhalve geen koppeling meer tussen ontvangen premies en betaalde uitkeringen. Volgens de doctrine (deskundigen) is dit standpunt op drijfzand gebouwd.

Sociale premies

In Nederland draaien werkgevers samen op voor de kosten van sociale uitkeringen, zoals de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat gebeurt via een zogeheten omslagsysteem, waarbij de premie wordt bepaald op basis van de verwachte totale uitgaven. Zie ook dit schema voor een overzicht van de premies. In 2025 is de premie wel iets lager vastgesteld en is de premie verlaagd van 7,64% naar 6,28%.

AOF wat is het eigenlijk

Ook het Arbeidsongeschiktheidsfonds (AOF) wordt gevoed op basis van het omslagstelsel. De AOF-premie die werkgevers betalen hoort dus zo te zijn vastgesteld dat de uitkeringen uit het fonds kunnen worden betaald.

Volgens diverse deskundigen stelt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de AOF-premie al een aantal jaren fors hoger (gesproken wordt over 20%) vast dan nodig is om de uitkeringen te betalen. Dat levert niet alleen een overschot van miljarden op bij de overheid. Deze miljarden worden volstrekt ten onrechte opgehoest door werkgevers. Een verlaging van de AOF-premie leidt dan uiteraard ook tot een directe verlaging van de loonkosten voor werkgevers.

Het ministerie van SZW stelt ook dat de reserves in het fonds gebruikt mogen worden om andere gaten op te vullen. Dat gebeurt ook: dit jaar ging de AOF-premie bijvoorbeeld nog omhoog om de btw-verhoging op cultuur te kunnen schrappen.

Uiteraard volgen we de discussie over te al dan niet te hoge AOF-premies met belangstelling. Als er op dat punt ontwikkelingen zijn, zal dat via onze website worden gedeeld. Zijn er vragen dan kunt u deze via onderstaand formulier aan ons stellen. Er zijn op internet platformen die een bezwaarprocedure starten of zijn gestart.

Ambtenaren weten dat de premie al jaren veel te hoog is, edoch zonder verdere acties en/of verlaging van de premies. Wij adviseren werkgevers om bezwaar te make via een platform of zelf in de spreekwoordelijke pen te klimmen, het zal wel een langdurig juridisch gevecht worden.

Vragen over AOF premie of loonbelasting vraagstukken?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 12-02-2025
Artikel gemaakt op 12-02-2025
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Actueel loonbelasting Bezwaar tegen teveel betaalde AOF premie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap