Kennisgroep standpunten belastingdienst
Belastingwetgeving en jurisprudentie leidt soms tot onduidelijkheden. Hoe moet een specifiek wetsartikel in uw specifieke situatie worden gelegen en wat zijn de mogelijkheden en/of gevolgen? Ook de belastingdienst heeft hierover een mening en deze worden soms intern besproken binnen kennisgroepen. De standpunten van de verschillende kennisgroepen worden sinds 2023 openbaar gemaakt. In dit onderdeel zullen wij de standpunten van de belastingdienst opnemen en tevens voorzien van adviezen en/of toelichtingen.
Welke vragen worden door de kennisgroep van de Belastingdienst behandeld?
De Belastingdienst kent op dit moment ruim 25 kennisgroepen. Deze zijn vooral werkzaam binnen de afdeling inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Maar ook over specifieke onderdelen (zoals pensioenen en auto's).
Juridische status standpunt kennisgroep Belastingdienst
Belastingen kunnen enkel worden geheven op grond van een wettelijke bepaling (aldus de grondwet). Om te bekijken hoe een wet moet worden gelezen kijken fiscalisten naar de parlementaire geschiedenis, beleidsbesluiten en jurisprudentie (uitspraken van rechters). Op grond van het vertrouwensbeginsel (en gelijkheidsbeginsel) worden standpunten van de Belastingdienst (en/of besluiten) mag u een beroep doen op besluiten en/of standpunten van de kennisgroep. Genoemde algemene beginselen van behoorlijk bestuur moeten de positie van enkele belastingplichtige gelijk trekken.
Noot fiscaal jurist inzake bekendmaking standpunten kennisgroep
Door de publicatie van de standpunten van de kennisgroepen van de Belastingdienst krijgen wij een betere zicht op diverse rechtsvragen en standpunten. Dit kan veel vooroverleg voorkomen en kan ook in procedures de helpende hand bieden. Na publicatie van de standpunten van de kennisgroepen kan een belastingplichtige hier een beroep op doen, wellicht zelfs met terugwerkende kracht. Nadeel is wel dat een dergelijk standpunt van de kennisgroep niet altijd in uw voordeel gaat werken. Als een aanslag definitief is vastgesteld en de bezwaartermijn is verlopen kan er (meestal) geen beroep meer op worden gedaan. Een verzoek ambtshalve vermindering zal veelal niet worden gehonoreerd. Een beroep op onverschuldigde betaling zou wellicht nog een mogelijkheid kunnen bieden, dit moet nog nader ons worden onderzocht.