Middeling
De middelingsregeling wordt in 2023 afgeschaft.
De middelingsregeling biedt een tegemoetkoming voor het progressienadeel dat kan ontstaan bij sterk wisselende inkomens. Met de middelingsregeling wordt de belasting over het inkomen over een tijdvak van drie kalenderjaren herrekend naar de belasting over een gemiddeld inkomen over dit middelingstijdvak (gedurende 3 jaar). Indien de herrekende belasting lager is dan de geheven belasting, bestaat recht op een belastingteruggaaf.
Voorwaarden middelingsregeling
U moet het verzoek indienen binnen 3 jaar na het laatst afgesloten belastingjaar. Elk jaar mag slechts 1 keer in de middeling worden betrokken. U moet hiertoe een brief aan de Belastingdienst sturen en de inspecteur zal dan bij beschikking een besluit nemen. Het kost wel enig rekenwerk, maar op het internet zijn hiervoor wel voorbeelden te vinden.
Hoe werkt de middelingsregeling?
De middelingsregeling werkt redelijk eenvoudig:
- Tel het belastbare inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op (bij een negatief inkomen rekent u met 0 inkomen)
- Deel het totale inkomen door drie.
- Tel de inkomstenbelasting in box 1 (met premies volksverzekeringen, zonder heffingskortingen) bij elkaar op. Verminder dit met de tariefsaanpassing aftrekposten. Deze bedragen staan op uw definitieve aanslagen over de jaren.
- Bereken volgens deze tabel hoeveel belasting u over het gemiddelde inkomen zou moeten betalen.
- Trek de berekende belastingen af van de feitelijk betaalde belastingen. Als dit verschil hoger is dan € 545 dan krijgt u dit bedrag terug.
Verzoek middeling
U kunt via de site van de belastingdienst een middelingsverzoek indienen.