Controle kleine eenpersoons BV's (DGA holding) door Belastingdienst
Er komen extra boekenonderzoeken en controles bij zogenaamde 1 persoons BV's en ondernemingen in 2025. De belastingdienst zal hierbij met name kijken naar gemengde kosten en prive kosten die zakelijk worden geboekt. Dit bericht is bekend gemaakt op het platform Forum Fiscaal Dienstverleners (login vereist). In deze portal staat hierover het volgende bericht;
Zakelijke kosten in de jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting
De Belastingdienst gaat in 2025 extra aandacht besteden aan de beoordeling van zakelijke kosten, onder andere bij eenpersoons-bv’s. Dit komt voort uit waarnemingen waaruit blijkt dat kostenposten regelmatig verkeerd worden verwerkt en dat leidt tot correcties (navorderingen en naheffingen). Als fiscaal dienstverlener (fd’er) speelt u een belangrijke rol bij het signaleren en voorkomen van fouten rondom de aftrek van kosten in aangiften van uw klanten. De Belastingdienst vraagt u er extra alert op te zijn dat alleen zakelijke kosten worden opgenomen in de aangifte.
Veelvoorkomende fouten in aangifte bij kleinere ondernemers
Uit analyses van voorgaande jaren, zoals de jaarlijkse steekproef ondernemingen, blijkt dat veel correcties in de aangiften te maken hebben met privéuitgaven die onterecht worden opgevoerd als zakelijke kosten. Denk aan
- schilderwerk van een privéwoning of
- abonnementen om te sporten en
- streamingdiensten.
Deze onjuiste aftrekposten komen zowel bij zelfstandige ondernemers als bij directeur-grootaandeelhouders (dga’s) van eenpersoons-bv’s veel voor. Bij deze laatste groep ziet de Belastingdienst opvallend vaak hoge fiscale correcties in de vennootschapsbelasting en verkapte winstuitdelingen in de inkomstenbelasting. Deze hebben vaak betrekking op opgevoerde onzakelijke kosten. Bij veel correcties werd door de directeur grootaandeelhouder bij het samenstellen van de aangiften gebruik gemaakt van de diensten van een fd’er.
Uw rol als poortwachter
U kunt uw klanten helpen en bijdragen aan correcte aangiften door te letten op de juistheid van de aangeleverde informatie over de kosten die uw klanten aanleveren. Het beoordelen of kosten zakelijk of privé zijn, is onderdeel van goed ondernemerschap. Hierin kunt u uw klanten begeleiden door vragen te stellen bij opvallende kosten zoals kosten van laptops voor gezinsleden of de aanleg van een zwembad bij een privéwoning die als verbouwingskosten van een bedrijfspand is opgenomen, en daarbij duidelijke uitleg geven over wat wel en niet aftrekbaar is. Met uw expertise draagt u direct bij aan de kwaliteit van de aangiften.
Voorkom problemen
De Belastingdienst ziet vaak dat aftrekposten worden opgevoerd, waar overduidelijk sprake is van onzakelijke kosten. De Belastingdienst controleert actief op de juistheid van kosten in de aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. Dit draagt bij aan een eerlijke concurrentiepositie voor ondernemers en gelijkheid tussen ondernemers en werknemers in loondienst. U kunt problemen voorkomen door te zorgen dat uw klant precies weet wat onder zakelijke kosten mag worden afgetrokken.
Noot fiscaal jurist inzake poortwachter en/of boekenonderzoek
In onze praktijk merken we dat het aantal onderzoeken door de Belastingdienst toenemen. In dit artikel kunt u de aandachtspunten bij een boekenonderzoek lezen, vergeet hierbij ook niet goed te letten op uw rechten (zoals het inzagerecht) en verplichtingen. De beoordeling van zakelijke of onzakelijke kosten is vaak een vak opzich en sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Laat u daarom voordien goed en volledig adviseren en zorg ervoor dat er een specialist wordt ingeschakeld voordat het onderzoek van de Belastingdienst begint. Bij vragen of opmerkingen (of vrijblijvende offerte) kunt u ons een e-mail sturen.
Hulp nodig bij boekenonderzoek of gesprekken met de belastingdienst?
Meer weten van controle holding dga door belastingdienst
- Boekenonderzoek en e-mailverkeer
- Rechten belastingdienst bij boekenonderzoek
- Vaker boekenonderzoek
- Hoe werkt een boekenonderzoek
- Vertrouwen na boekenonderzoek
- Boekenonderzoek horeca
- Meer boekenonderzoeken
- Boekenonderzoek restaurant
- Boekenonderzoek na definitieve aanslag
- Steekproef bij boekenonderzoek
- Aandachtspunten boekenonderzoek
- Boekenonderzoek en cautie
- Geen navordering na boekenonderzoek
- Checklist boekenonderzoek
- Inzage recht bij boekenonderzoek