Klein leed - deel 2
Fiscalisten zijn juristen en houden dus van regeltjes. Want zonder regeltjes is het chaos.
Ook geschillen over kleine regeltjes kunnen we uitvechten tot en met de Hoge Raad.
Misschien wel omdat het grote leed van de Brexit op 29 maart niet doorging, heeft de Hoge Raad de kans gegrepen te oordelen over klein leed.
Griffierecht
Een vennootschap heeft een geschilletje met de Belastingdienst over een verzoek tot teruggaaf van BTW. Het bezwaar wordt afgewezen en de vennootschap komt in beroep bij de belastingrechter.
Voor de behandeling van het beroep is griffierecht verschuldigd. Omdat iedereen toegang moet hebben tot de rechter is er een regeling die het griffierecht kwijtscheldt of verlaagt als deze echt niet kan worden betaald (betalingsonmacht). De vennootschap krijgt de nota griffierecht en doet een beroep op die regeling, maar betaalt het griffierecht wel. Voordat op het verzoek om kwijtschelding is beslist, stort de rechtbank het geld terug.
Daarna wordt het verzoek tot kwijtschelding echter door de rechtbank afgewezen. Bijna vier maanden later wordt het beroep van de vennootschap door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard omdat het griffierecht niet is betaald. Tegen zo’n beslissing staat verzet open bij de rechtbank zelf.
Dat verzet wordt echter afgewezen. In dat geval kun je rechtstreeks beroep in cassatie bij de Hoge Raad instellen. Dat doet de vennootschap. Met succes.
De Hoge Raad gaat er met vijf man sterk voor zitten (excuus: drie vrouwen en twee mannen) en oordeelt kort en duidelijk: betaald is betaald. Daaraan doet niet af dat is teruggestort. Het beroep is ontvankelijk en moet inhoudelijk worden behandeld.
Wel moet het griffierecht opnieuw aan de rechtbank worden betaald, maar de ontvankelijkheid hangt daar niet (meer) vanaf.
Opmerking fiscaal jurist
Mooi en terecht dat de vennootschap hier wordt ‘gered’. Als het griffierecht een belemmering is, maar je zekerheidshalve toch maar betaalt, zou het wel heel zuur zijn als je door de terugstorting uiteindelijk je punt inhoudelijk niet kunt maken.
Tip: betaal het griffierecht op tijd en / of doe een verzoek, maar laat het niet ‘hangen’!
Wel benieuwd of de vennootschap het griffierecht inmiddels (weer) heeft betaald. Het griffierecht voor cassatie krijgt hij vergoed door de staat.
Jurisprudentie bij ‘klein leed-2’:
Arrest Hoge Raad griffierecht teruggestort