Kwijtschelding belastingschulden
Ondernemers die als gevolg van de COVID-19-pandemie niet in staat waren hun belastingen te betalen, konden bijzonder uitstel van belastingen aanvragen. Hiermee kon worden voorkomen dat bedrijven (verder) in acute liquiditeitsproblemen kwamen, maar uiteindelijk leidt het vooruitschuiven van de schuld (en aflossing in 36 maanden) tot een verschuiving van het probleem.
Immers, straks moeten de periodiek verschuldigde belastingen weer worden voldaan en ook maandelijks 1/36 van de uitgestelde belastingen. Als de omzet niet direct aantrekt, leidt het uitstel tot een verschuiving van het probleem. Uitstel is dus geen afstel. De Belastingdienst is een geduchte crediteur. Kan de belasting ook worden kwijtgescholden?
Crediteurenakkoord tijdens corona
In principe is het antwoord op deze vraag ontkennend. De Belastingdienst verleent nooit eenzijdig kwijtschelding van de openstaande belastingschulden. Kwijtschelding wordt alleen verleend als de ondernemer een crediteurenakkoord bereikt. Dit wil zeggen dat met alle schuldeisers wordt afgesproken dat een gedeeltelijke betaling tegen finale kwijting plaatsvindt.
Geen kwijtschelding van volgende belastingschulden
De kwijtschelding wordt door de Belastingdienst niet verleend voor:
- Aanslagen motorrijtuigenbelasting;
- Aanslagen BPM;
- Aanslagen belasting zware motorrijtuigen;
- In- en uitvoerrechten.
Kwijtschelding Belastingdienst aanvragen
Een verzoek tot kwijtschelding kan bij de Belastingdienst worden aangevraagd via dit formulier. Heeft u hulp nodig of vragen, neem dan gerust contact met u op. Wij kunnen ook het gehele traject overnemen.
Blijf aan de aangifteverplichtingen voldoen
In een aantal gevallen wordt zonder meer geen kwijtschelding verleend. Dit is onder andere aan de orde als:
- Geen aangifte is ingediend;
- Bezwaar- of beroep tegen de aanslag is ingesteld en op dit bezwaar of beroep nog niet is beslist;
- De aanslag is opgelegd omdat het aan de opzet of grove schuld van de ondernemer te wijten is dat te weinig belasting is geheven; om die reden is de belastingaanslag opgelegd.
Naast het bereiken van een crediteurenakkoord is dus van belang dat de ondernemer (tijdig) aangifte doet, ook als hij vervolgens de verschuldigde belasting niet kan betalen.