Het Besluit Fiscaal Bestuursrecht
Hoe gaat u om met de Belastingdienst en de Belastingdienst met u? Het besluit fiscaal bestuursrecht is begin 2015 vernieuwd. De belangrijkste onderdelen zijn:
- De mogelijkheid tot vooroverleg is verduidelijkt.
- De mogelijkheid om via e-mail met de Belastingdienst te communiceren.
- Wanneer kan de Belastingdienst een beslissing op bezwaar uitstellen?
- Vaststellen zetel inspecteur in buitenlandsituaties.
- Fiscale grensverkenning en vooroverleg.
- Weigeren van een gemachtigde door de Belastingdienst.
- Horen in de bezwaarfase.
- Aangifte VPB voor curatoren.
Noot nieuw besluit fiscaal bestuursrecht
De Belastingdienst wordt weer ouderswets (communiceren via de fax) en modern (communiceren via de e-mail). De elektronische communicatie met de Belastingdienst is niet altijd toegestaan, echter wel bij:
- aanvragen;
- aangiften;
- bezwaarschriften;
- verzoeken; en
- ingebrekestellingen.
Tevens wordt in het besluit opgenomen naar welke rechter een belastingplichtige moet stappen bij een fiscaal geschil.
- Bij een binnenlands belastingplichtige is bevoegd de Rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan de indiener van het beroepschrift zijn woonplaats in Nederland heeft (art. 8:7, lid 2, eerste volzin, Awb).
- Bij een buitenlands belastingplichtige is bevoegd de Rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan het bestuursorgaan zijn zetel heeft (art. 8:7, lid 2, tweede volzin, Awb), dit is de Rechtbank Zeeland - West Brabant (immers betreft de Belastingdienst Heerlen).
Voor in het buitenland wonende belastingplichtigen komt er meer duidelijkheid, u kunt altijd een verzoek tot een ambtshalve vermindering indienen, hierbij maakt het niet uit of u binnen of buiten de EU woont. Een verzoek kan enkel worden ingediend als sprake is van een echte fout. Een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad of het HvJ kan u dus niet helpen.
Al met al een goed besluit dat ervoor kan zorgen dat er minder praktische problemen ontstaan.