Wat is mediation?
Mediation is eigenlijk enkel luisteren en een gulden middenweg zoeken. Een vorm van conflictoplossing buiten de rechter om dus. Naast de partijen is er een bemiddelaar (een mediator), die de gesprekken zal voeren en dus het onderhandelingsproces begeleidt en probeert met de partijen tot een voor een ieder bevredigende (en vreedzame) oplossing te komen zonder de rechter te hoeven inschakelen. Mediation kan in verschillende situaties worden ingeroepen, bijvoorbeeld bij belastingzaken, een zakelijke relatie, maar ook in echtscheidingsprocedures. Voordeel is dat er niet met modder wordt gegooid en dat de relatie blijft behouden.
U kunt hier zelf voor kiezen, maar het is ook mogelijk dat de rechter dit adviseert. Het is vrijwillig.
4 Fasen
- Intakefase: de mediator neemt de spelregels en de hoofdkenmerken met de partijen door.
- Exploratiefaxe: de mediator onderzoekt met partijen de belangen, zorgen en wensen die achter de standpunten schuilgaan.
- Onderhandelingsfase: hierin worden alle opties nagegaan om alle belangen zoveel mogelijk te dienen. De gekozen optie wordt hierbij op realiteit getoetst.
- Afsluitende fase: als er overeenstemming wordt bereikt, wordt deze
vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Die kan ook worden neergelegd
in een vonnis of beschikking. Komen partijen er (gedeeltelijk) niet uit,
dan gaat de zaak terug naar de rechter.
Er is een aantal voorwaarden aan verbonden om mediator te kunnen worden. Er is een opleiding voor mediators (en een register), eigenlijk kan iedereen als mediator optreden mits hij of zij voldoende verstand van zaken heeft. Bij fiscale zaken en echtscheidingen ben ik regelmatig betrokken als mediator.