print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Echtscheiding en fiscus

Partneralimentatie minder aftrek

Vanaf 2020 is de partneralimentatie niet meer aftrekbaar tegen 50% (of 52%) maar tegen 46%. Uiteindelijk is in 2023 nog maar 37% (exact 37,05%) aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat de betaler van partneralimentatie netto meer kwijt is. U moet hiermee reeds nu rekening houden bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Procedures partneralimentatie in 2020 en daarna

Partners die op dit moment partneralimentatie betalen zullen gaan stellen dat de partneralimentatie te hoog is omdat de aftrek lager is. De verwachting isdat dit veel procedures gaat opleveren in 2020 en daarna. De overheid verwacht dat de maatregel (lagere aftrek) geld gaat opleveren (ongeveer 100 miljoen), edoch als de partneralimentatie wordt verlaagd zal de ontvangende partij een beroep doen op een hogere uitkering en/of toeslagen.

Dalende aftrek partneralimentatie

Partneralimentatie wordt voor de betaler duurder, de aftrek daalt de komende jaren als volgt:

  • aftrekbare partneralimentatie in 2020: 46%;
  • aftrekbare partneralimentatie in 2021: 43%;
  • aftrekbare partneralimentatie in 2022: 40%;
  • aftrekbare partneralimentatie in 2023: 37,05%.

Jaarlijkse indexering alimentatie

Naast de lagere aftrek wordt de partneralimentatie de laatste jaren fors verhoogd. In 2024 nog met 6,2% en in 2025 zelfs met 6,5%. Dit percentage wordt door de overheid jaarlijks bekend gemaakt. Via deze internetsite kunt u de verhoging berekenen.

Partneralimentatie wordt duurder voor betaler

Partneralimentatie is aftrekbaar voor de betaler en is belast bij de ontvanger. Afhankelijk van uw inkomen is de aftrek op dit moment ongeveer 52%. Dit wil zeggen dat de alimentatiebetaler ongeveer 52% van de betaalde partneralimentatie terugkrijgt van de Belastingdienst. In een nieuw wetsvoorstel is bepaald dat deze aftrek wordt verlaagd tot 37,05% in 2023. De daling wordt ingezet in 2020. De draagkracht van de alimentatiebetaler neemt hierdoor af, hierdoor zou de partneralimentatie dus moeten dalen. Vanaf een inkomen van € 68.000 neemt uw nadeel toe. Voor lagere inkomens valt het nadeel wel mee.

Echtscheidingsconvenant fiscaal aanpassen

Als u nu gaat scheiden en u bent in overleg over een echtscheidingsconvenant, dan is het verstandig om reeds nu rekening te houden met de aangekondigde wetswijziging. In het echtscheidingsconvenant kunt u opnemen dat de partneralimentatie vanaf 2020 opnieuw wordt berekend.

Partneralimentatie laten aanpassen

Als u al gescheiden bent en op dit moment partneralimentatie moet betalen, dan is het verstandig om in 2019 met uw fiscaal jurist of advocaat te overleggen omtrent een wijzigingsverzoek voor uw partneralimentatie. Rechtstreeks met uw (ex) partner overleggen heeft de voorkeur, maar vaak is dit een lastige hobbel. Een wijziging van uw partneralimentatie kan alleen via de rechter plaatsvinden, wacht hier niet te lang mee. Wijziging met terugwerkende kracht is niet mogelijk (tenzij de rechter hiertoe beslist, maar dit komt zelden voor).

Vragen fiscaal jurist over partneralimentatie

Heeft u vragen of opmerkingen over partneralimentatie, bel ons gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Deel deze pagina

Laatste update op 30-10-2024
Artikel gemaakt op 07-02-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus Partneralimentatie lagere aftrek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap