Partneralimentatie in 2020 te hoog
Fiscaal nieuws alimentatie
In het verleden was alimentatie aftrekbaar tegen het maximale tarief van 51,95%. De aftrek van alimentatie (en hypotheekrente) is de afgelopen jaren verlaagd. Vanaf 2020 ging dit sneller. Alimentatie (en hypotheekrente etc.) is in de toekomst tegen een lager tarief aftrekbaar de afbouw ziet er als volgt uit:
- 2019: 46%
- 2020: 46%
- 2021: 43%
- 2022: 40%
- 2023: 37%
Afkoop van alimentatie kan dus beter vlot plaatsvinden. Als u alimentatie moet betalen aan uw voormalig partner dan kunt u eens overwegen om deze te herzien, de netto last neemt immers door de lagere aftrek toe. Heeft u vragen stuur dan gerust een e-mail of neem contact met ons op.
Partneralimentatie vanaf 2020
Als u alimentatie moet betalen aan uw ex-echtgenoot of -echtgenote, dan komt u de komende jaren bedrogen uit. Waarschijnlijk moet u in overleg met uw ex-partner en / of moet u naar de rechter om uw partneralimentatie opnieuw te laten vaststellen. Waarom?
De aftrekbaarheid van vele kosten zal de komende jaren worden verlaagd, zo ook de betaalde partneralimentatie. Vanaf 2020 is partneralimentatie tegen een lager tarief aftrekbaar. In 2019 is de partneralimentatie nog aftrekbaar tegen 51,95%, vanaf 2020 is dit percentage 46% en in 2023 nog maar 37%. Uw netto last voor de partneralimentatie zal dus gaan stijgen. Vooral hogere inkomens (boven € 68.500) gaan deze last echt voelen. In veel gevallen moet de partneralimentatie opnieuw worden berekend. Gevolg: een golf aan procedures en hiermee samenhangende advocaatkosten.
Wat zegt onze regering over hogere last partneralimentatie?
Staatssecretaris Snel van Financiën schrijft dat ongeveer 30% van de alimentatieplichtigen hier echt last van krijgen, zij hebben een inkomen boven € 68.507. Voor hen wijzigt het fiscale voordeel van de aftrek wat mede bepalend is voor de draagkracht van de alimentatieplichtige. Zij zullen waarschijnlijk een verzoek moeten indienen bij de rechtbank om de alimentatieplicht te herzien. Als deze alimentatieplichtige meer inkomen heeft (sinds de echtscheiding), dan kan een herzieningsverzoek ook zorgen voor een hogere partneralimentatie.
Procedure over partneralimentatie
In een procedure bij de Rechtbank Amsterdam stelde de man het volgende: ik heb minder draagkracht omdat de partneralimentatie de komende jaren voor een lager percentage aftrekbaar is. Daarom wil ik nu al minder partneralimentatie betalen. De rechtbank was het niet met de man eens omdat de man nu nog geen “schade” heeft. Anticiperen op toekomstige wetswijzigingen is niet mogelijk. Daarnaast hangt de grondslag niet alleen af van het aftrekbaarheidspercentage, maar ook van meerdere factoren, zoals de inkomensontwikkeling van de man. Verder wijst de rechtbank erop dat de exacte tarieven waartegen de aftrek plaats kan vinden pas in de laatste weken van het jaar definitief worden vastgesteld, wat een praktische belemmering vormt voor het maken van de berekening. De man kreeg wel een beetje gelijk omdat vanaf 2020 voor hem een speciale fiscale regeling niet meer van toepassing is (de 30% regeling).
Bron herziening partneralimentatie
Brief Staatssecretaris van Financiën van 17 oktober 2019, nr. 2019-0000161905
Rechtbank Amsterdam d.d. 4 september 2019 (ECLI:NL:RBAMSL2019:6446)