De voorfase bij echtscheidingen
Het nest ligt onder de boom en de echtelieden gaan uit elkaar. Maar al te vaak hoor je als adviseur pas laat van de emotionele problemen en is er al teveel onjuist of niet geregeld. Tussen het moment van "einde oefening" en de daadwerkelijke echtscheiding ligt te vaak een lang traject. Dit noemen ze in de praktijk de onderhandelingsfase. De echtelieden kunnen het beste zelf tot een beslissing van de verdeling komen, wellicht met hulp van een derde. Zodra de advocaten en juristen in beeld komen, leert de praktijk veelal dat de standpunten verharden en er met modder wordt gegooid. Daarnaast gaat de tikker van de advocaat dan onverwacht snel lopen. Alles wat u aan hem of haar moet betalen, kan niet worden verdeeld tussen de echtelieden, dit wordt vaak vergeten of onderschat.
Bij de verbreking van de relatie spelen vragen over de wijze waarop men uit elkaar wil gaan, wat de gevolgen daarvan zijn en welke afspraken in dat kader gemaakt moeten / kunnen worden. Dit onderhandelingsproces leidt uiteindelijk tot een verzoek tot echtscheiding bij de rechter.
De volgende zaken moeten worden geregeld:
- woning;
- boedelverdeling;
- alimentatie;
- pensioen;
- ouderlijk gezag.
Als u het eens bent, gaat u dan zelf naar de rechter voor de ontbinding. Lukt dit niet, dan komt u in een ander proces terecht waarbij wellicht een derde het probleem op kan (of moet ) oplossen. Houdt u een goed chronologisch dossier bij waarin het volgende wordt opgenomen:
- Welke afspraken zijn gemaakt?
- Welke gesprekken zijn wanneer gevoerd?
- Welke pogingen heeft u ondernomen?
- Waarover bestaat er nog verschil van mening?