Boekenonderzoek en e-mailverkeer
Een administratiekantoor weigert bepaalde e-mails aan de Belastingdienst te verstrekken bij een boekenonderzoek. Door de toenemende digitalisering zien wij vaker bij dergelijke onderzoeken dat de Belastingdienst hierom vraagt. Wanneer moet u adviezen en / of e-mails verstrekken aan de Belastingdienst?
Boekenonderzoek en informatieverstrekking
De Belastingdienst vraagt een ondernemer bij een boekenonderzoek soms het "administratieve hemd van het lijf". Hierbij wordt er soms veel te veel opgevraagd en de ondernemer / belastingplichtige wordt hierbij beperkt beschermd. De enige echte bescherming is dat de Belastingdienst enkel informatie mag opvragen welke fiscaal relevant is. De basis voor de informatieverstrekking is gelegen in artikel 47 en 52 van de AWR (Algemene Wet inzake Rijksbelastingen).
Door de toenemende digitalisering zien wij dat de Belastingdienst steeds vaker ook e-mailverkeer opvraagt bij de belastingplichtige. Hierbij mag de ondernemer een scheiding maken in de te verstrekken e-mails.
Wat moet er worden verstrekt bij een boekenonderzoek?
De Belastingdienst mag veel informatie opvragen, maar er zijn ook beperkingen. De belangrijkste aandachtspunten bij het verstrekken van informatie zijn:
- Is de informatie fiscaal relevant voor belastingheffing?
- E-mails met fiscale adviezen hoeven in principe niet te worden verstrekt.
- E-mails met een privé karakter hoeven niet te worden verstrekt.
- Het willekeurig alles opvragen (fishing expedition) door de Belastingdienst is niet toegestaan.
Procedure rechtbank inzake verstrekken e-mails bij boekenonderzoek
In een procedure bij de Rechtbank Gelderland in 2020 ging het om een informatiebeschikking tijdens een boekenonderzoek. In deze procedure beroept een administratie- / belastingadvieskantoor zich op het informele verschoningsrecht, dit wordt vlot door de rechter in de prullenbak gegooid, ook al zou dit in strijd zijn met het fair play beginsel (Hoge Raad, 23 september 2005, ECLI:NL:HR:2005:AU3140). De Belastingdienst heeft niet specifieke e-mails van een bepaalde relatie opgevraagd. De gevraagde informatie had betrekking op de administratie van het administratie- / belastingadvieskantoor en moet gewoon worden verstrekt.
Advies fiscaal jurist inzake boekenonderzoek
Het is verstandig om een specialist in te schakelen bij een boekenonderzoek. Het aantal onderzoeken zal de komende tijd toenemen. Een gedegen voorbereiding is bij een boekenonderzoek ook van belang, hierbij moeten ook de spelregels en de aandachtspunten voor de ondernemer / belastingplichtige duidelijk zijn. Heeft u vragen of wordt er een boekenonderzoek bij uw bedrijf aangekondigd, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.
Bron boekenonderzoek en informatieverstrekking
Rechtbank Gelderland d.d. 9 december 2020 ECLI:NL:RBGEL:2020:6488
Vrijblijvend adviesgesprek bij boekenonderzoek?
Meer weten van boekenonderzoek en e-mailverkeer
- Vaker boekenonderzoek
- Hoe werkt een boekenonderzoek
- Rechten belastingdienst bij boekenonderzoek
- Rechten belastingdienst boekenonderzoek
- Fiscaal DDO en boekenonderzoek
- Statistische steekproef bij boekenonderzoek
- Boekenonderzoek schoonmaak sector
- Navorderen tijdens boekenonderzoek
- Aandachtspunten boekenonderzoek
- Fiscale informatieplicht
- Derdenonderzoek belastingdienst
- Vragenbrief Belastingdienst
- Boekenonderzoek loonbelasting
- Steekproef Belastingdienst en nu?
- Boekenonderzoek bij accountant
- Checklist boekenonderzoek
- Bewaarplicht belastingdienst