Moet u belasting betalen over crypto?
Jazeker, de Belastingdienst ziet cryptovaluta als een bezitting, deze moet u aangeven in uw belastingaangifte. In beginsel is box 3 het uitgangspunt, maar als u zou gaan daytraden of handelen in cryptovaluta, kan ook box 1 in beeld komen. Het vermogen moet worden aangegeven boven het heffingsvrije vermogen (cijfers 2022 € 50.650 per belastingplichtige).
Het bewust niet opnemen in uw aangifte kan strafrechtelijk worden vervolgd, er is dan sprake van belastingfraude of wellicht witwassen van geld. Met de nieuwe DAC 8 wetgeving op komst (automatische uitwisseling van informatie over crypto) is het verstandig om zelfstandig uw crypto bij de Nederlandse Belastingdienst te melden. In deze uitspraak van de rechtbank Noord Nederland d.d. 4 april 2024 wordt geconcludeerd dat de handel in crypto, met name via localbitcoins en bitstamp, als box 1 inkomen moet worden gezien, in het begin niet maar later wel en niet over alle inkomen.
Nieuwe DAC8 wetgeving voor crypto in Nederland
Het Ministerie van Financiën heeft een wetsvoorstel ingediend om de Europese DAC8-richtlijn in de Nederlandse wet te implementeren, waarmee aanbieders van cryptodiensten vanaf 1 januari 2026 verplicht worden om gebruikersgegevens te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Dit moet belastingontwijking en -ontduiking tegengaan. De gegevens worden jaarlijks gedeeld met andere EU-lidstaten en, door implementatie van het CARF, ook met niet-EU-landen die hieraan meedoen. Voor cryptobezitters verandert er niets; zij moeten al aangifte doen. De consultatie loopt tot 21 november, met indiening van het voorstel in het tweede kwartaal van 2025. Relevante documenten :
- Concept wettekst implementatie EU richtlijn gegevensuitwisseling crypto activa
- Concept memorie van toelichting DAC8 en gegevensuitwisseling crypto activa
- Beleidskompas formulier crypto
Noot fiscaal jurist inzake crypto en belastingen
Onderstaand treft u diverse artikelen aan over crypto, box 1, inkeren, etc. Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u altijd contact met onderstaande specialisten opnemen.
Meer weten van belasting betalen over crypto
- Crypto melden bij fiscus
- FIOD en crypto
- Rechtspraak crypto en bitcoin
- Crypto minen en btw-aftrek
- Crypto's vergeten bij aangifte?
- EU wetgeving voor crypto
- Fiscale aspecten crypto valuta
- Vragenbrief cryptomunt of bitcoin
- Bitcoin in box 1
- Bitcoin-paradijs portugal
- Informatie verschaffen Crypto
- Bitcoin Forks Belastingdienst
- Crypto en belastingen
- Inkeren crypto bezitters belastingdienst
- Crypto in aangifte inkomstenbelasting
- Bitcoin verzwijgen is fiscus is gevaarlijk
- Volop vragen over bitcoin
- Crypto bewijslast en herkomst crypto
- Crypto geld of belegging in box 3
- Crypto navordering 5 of 12 jaar