Crypto en belastingheffing
Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen officiële centrale tegenpartij zoals een bank of overheid aan te pas komt. De meeste transacties vinden plaats via omwisselplatforms op het internet. Wat zijn de fiscale gevolgen voor het bezitten van crypto? In dit onderdeel treft u diverse artikelen aan inzake bitcoin en belastingenheffing.
Nieuwe DAC8 wetgeving voor crypto in Nederland
Het Ministerie van Financiën heeft een wetsvoorstel ingediend om de Europese DAC8-richtlijn in de Nederlandse wet te implementeren, waarmee aanbieders van cryptodiensten vanaf 1 januari 2026 verplicht worden om gebruikersgegevens te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Dit moet belastingontwijking en -ontduiking tegengaan. De gegevens worden jaarlijks gedeeld met andere EU-lidstaten en, door implementatie van het CARF, ook met niet-EU-landen die hieraan meedoen. Voor cryptobezitters verandert er niets; zij moeten al aangifte doen. De consultatie loopt tot 21 november, met indiening van het voorstel in het tweede kwartaal van 2025. Relevante documenten :
- Concept wettekst implementatie EU richtlijn gegevensuitwisseling crypto activa
- Concept memorie van toelichting DAC8 en gegevensuitwisseling crypto activa
- Beleidskompas formulier crypto
Beste landen voor crypto beleggers
De beste landen voor crypto beleggers zijn Portugal (inkomsten vrijgesteld, tenzij verkoop binnen 1 jaar dan 28% heffing (sinds 2023)), Singapore (geen belasting), Malta (geen vermogensbelasting, maximale inkomstenbelasting 35%) en Zwitserland (max 10% vermogensbelasting, geen inkomstenbelasting)
Best gelezen artikelen over crypto
Vragenbrief crypto van de Belastingdienst ontvangen?
Ik ben mijn crypto vergeten in de aangifte inkomstenbelasting op te nemen, wat nu?
FIOD op zoek naar crypto, wat zijn mijn risico's?
Bitcoin opnemen in de jaarrekening, hoe werkt dit?
Vragen over crypto en belastingen
Ik ben particulier en bezit crypto, wat moet ik doen?
De cryptovaluta moet u aangeven als bezitting in box 3 per de waarde van 1 januari van het jaar (dus voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 de waarde per 1 januari 2021). U moet uitgaan van de wisselkoers op de peildatum van het gebruikte platform.
Ik ben particulier en ik mine crypto of handel in crypto, hoe moet ik hiermee omgaan?
Voor het minen van crypto is veel rekencapaciteit op computers nodig. De kosten voor het minen zijn veelal hoog (energiekosten). De Belastingdienst is van mening dat u de inkomsten moet aangeven als de inkomsten hoger zijn dan de kosten (resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming). Bij de handel in crypto kunt u dit veelal vergelijken met de de handel in reguliere valuta, zoals de Amerikaanse dollar. U speculeert dus op koerswinst. U moet de crypto opnemen in box 3. Dit is anders - aldus de Belastingdienst - als u met extra arbeid extra inkomsten zou verdienen. In dat geval moet u de inkomsten aangeven als overige werkzaamheden (box 1).
Mijn bv of bedrijf wordt betaald in crypto
Als uw bedrijf in crypto wordt betaald, moet u de cryptovaluta omrekenen in euro's op het moment van ontvangst. Het omgerekende bedrag rekent u tot uw omzet. Bij het omwisselen kan ook verlies worden gemaakt (of winst). Dit komt tot uiting in het resultaat van uw bedrijf. Bezit u op balansdatum crypto, dan moet u deze omrekenen naar euro's, u mag deze waarderen op kostprijs of lagere marktwaarde.